Ange ditt sökord

Mia’s krönika: Spegel spegel på väggen där

Mia’s krönika: Spegel spegel på väggen där

Häromdagen var jag på vift på tunnelbanan vilket jag är rätt ofta. Bredvid mig sitter två unga tjejer och pratar om livet från deras perspektiv. Kvinnligt skönhetsideal.

Annons:

Det lät ungefär så här: om 200 dagar tar vi studenten, ja, men gud så jobbigt. Det är både för och nackdelar med det, säger den ena tjejen, ”för då blir vi gamla”.

De skulle fylla 19 år. Sedan kom följande, ”jag vill inte bli gammal och skrynklig”. Jag log mot dem och sa att åldern bara är en siffra på papperet. Du är inte äldre än du känner dig. Och livets linjer är ett bevis på mognad.

Jag blir så fascinerad av denna hetsjakt på ideal. Vad är det som gör att det är en sådan jakt på att vårt yttre ska vara så vackert paketerat? Reklamen kan ju nästan få oss att göra vad som helst i jakten på smal och lycklig! Nu vet jag att det inte är samma sak att vara smal som att vara lycklig. Som 19 åring var mentalt äldre än jag är i dag. Mitt beteende och utseende var inte i nivå med ålder och inte min insida heller. Att du mår som du äter och beter sig som du tänker är rätt sanna ord.

Mår du bra på insidan så syns det på utsidan brukar jag säga. Så med rätt enkla medel kan man börja göra sig ett kvinnligt ideal som stämmer med en själv. Och för vem är det viktigt att vara vacker? Det kvinnliga idealet blir verkligen upplyft till ytan när man går ner massor i vikt.

Alla dessa kommentarer, ”vad fin du är nu” och ”nu måste du väl känna dig lycklig”. Jag har fått dessa kommentarer i massor och funderar lika ofta på hur ful jag var som överviktig. Visst är det konstigt att folk säger så. Att du blivit fin nu. Vad säger det egentligen? Hur upplevs överviktiga och är det inte rätt oförskämt att säga så. Det handlar om hur vi beter oss mot varandra.

Med ett ändrat synsätt på oss själva skulle inte 19 åriga tjejer sitta och ha ångest över att de ska bli ”gamla”. Om vi behandlade oss själva vuxet så blir det lättare att behandla andra likadant. För inte sitter väl åldern i linjerna i ansiktet! Låt oss tillsammans få en ändrad inställning på vad idealet är. För det har ingen betydelse hur mycket du väger eller hur många linjer det finns i ansiktet.. Mår insidan bra så finns det vackra kvinnliga idealet synligt mellan alla linjer och eventuellt för många magar på fel ställe. Det finns väl inget vackrare än en kvinna i mogen ålder med härliga linjer. Och det senaste modet är ju att vara tant.

Så stå upp för den du är och att vi alla är vackra, oavsett ålder!

Lev i nuet!
Mia

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: