Ange ditt sökord

Snabbtester verkar inte alltid vara tillförlitliga vad gäller att visa om man har en pågående covid-19 sjukdom eller inte. Foto: Shutterstock

Snabbtester verkar inte alltid vara tillförlitliga vad gäller att visa om man har en pågående covid-19 sjukdom eller inte. Foto: Shutterstock

Snabbtest ofta falskt negativt

Enligt ett pilottest visade var femte snabbtest för covid-19 falskt negativt provresultat.

Annons:

Var femte snabbtest av covid-19 gav ett falskt negativt resultat, visade en pilotundersökning av Equalis på 48 olika enheter tidigare under våren. Smittade personer bedömdes alltså felaktigt som att de inte hade covid-19 i 19 procent av fallen. Nu går företaget Equalis – ägt av Sveriges Kommuner och Regioner, Läkaresällskapet och Institutet för biomedicinsk laboratorieverksamhet – ut brett i landet och erbjuder kontroll av snabbtesterna och hanteringen av dem.

Kontrollprover för att kvalitetssäkra

– Det vore gött att hinna få en överblick av antigentesterna inför sommaren. I så fall har vi kvalitetssäkrat hela testkedjan för covid-19: PCR-testerna, antikroppstesterna och snabbtesterna, säger Mathias Karlsson, vd för Equalis och specialistläkare i klinisk kemi.

Snabbtesterna används på tusentals personer på exempelvis vårdcentraler, akutmottagningar, skolor och äldreboenden. Nu har enheterna chans att få svar på om de får de rätta svaren. Kontrollprover skickas ut, där ett eller fler av de tre provrören per kitt innehåller protein från sars-cov-2, en virussimulering som inte är smittsam. De hanteras som vanliga covidtest, det enda som inte ingår är svabbningen av patienten, och svaret skickas till Equalis.

Där vet man vilka tester som var positiva för covidsmitta och ställer samman resultatet.

– Då får vi se om det är skillnad mellan olika fabrikat och om testerna hanteras rätt i olika verksamheter, tiden är till exempel viktig, hur man klämmer på pinnen och hur man blandar. Vi tittar också på om det diffar mellan olika produktionsbatchar från ett och samma företag, säger Mathias Karlsson.

Upptäcks många felaktiga provsvar från en verksamhet kan förbättringsåtgärder behövas.

Annons:

Källor:

Dagens Medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: