Ange ditt sökord

Även om smärtstillande medicin för äldre inte verkar ha så stor effekt på gruppnivå, kan den enskilda individen känna smärtlindring. Därför är det viktigt att läkaren följer upp den behandling man har satt in. Foto: Shutterstock

Även om smärtstillande medicin för äldre inte verkar ha så stor effekt på gruppnivå, kan den enskilda individen känna smärtlindring. Därför är det viktigt att läkaren följer upp den behandling man har satt in. Foto: Shutterstock

Smärtstillande hjälper inte äldre

Läkemedel mot vanliga och långvariga smärttillstånd hos äldre har en mycket liten effekt på gruppnivå, visar en färsk rapport från SBU. Men det betyder inte att vården ska sluta att ge smärtstillande till äldre.

Annons:

En rapport från SBU visar att läkemedel mot vanliga och långvariga smärttillstånd hos äldre har mycket liten effekt på gruppnivå, vilket dock inte betyder att vården ska sluta att ge smärtstillande till äldre.

Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, har kommit med en systematisk forskningsöversikt om läkemedelsbehandling vid två smärttillstånd hos äldre: smärta vid artros och smärta vid diabetesneuropati.

– Tanken var att vi också skulle titta på smärta vid kotkompression, men där såg vi att det inte fanns några studier alls, säger Jonatan Alvan, apotekare och projektledare vid SBU.

Denna rapport innefattar många läkemedelsgrupper som används vid smärta, såsom opioider, NSAID, paracetamol och topikala NSAID som diklofenak. Den smärtlindrande effekten visade sig vara mycket liten jämfört med placebo. Man kunde se en smärtminskning på omkring tre till sju steg på en smärtskala där 100 motsvarar den tuffaste smärtan.

– Den lilla effekten jämfört med placebo gäller för samtliga utvärderade läkemedelsgrupper, det gäller till exempel för såväl opioider som för diklofenakkrämer, säger Jonatan Alvan.

Betyder det att läkemedlen är onödiga att använda?
– Det är inte så enkelt. Vi ser i studierna att det är vissa delar av populationen som ändå har okej effekt och det är långt ifrån alla som får biverkningar, säger Jonatan Alvan och betonar att SBU aldrig ger rekommendationer.

Det finns många olika smärttillstånd och ni har utvärderat två?
– Vi har själva bara utrett en liten del av smärtområdet. Det finns många andra välgjorda systematiska undersökningar som visar samma resultat som våra systematiska översikter. Mönstren för långvarig smärta verkar vara samma för alla långvariga och vanligt förekommande smärttillstånd hos äldre personer, just vad gäller läkemedelsbehandling, säger Jonatan Alvan.

Studier visar att äldre med smärta ofta upplever att de blir förbisedda i mötet med vården på grund av att de är just gamla. Detta är i och för sig ingenting nytt. Desto mer intressant är, enligt Jonatan Alvan, är att vårdspersonalen upplever sig ha brister i kunskaper om smärta och smärtbehandling.

– Personalen säger själv att de inte har tillräckligt med kunskap om hur de ska ta hand om den här patientgruppen. Man kan spekulera i vad det beror på och vad som behövs. Det kan vara motiverat att kartlägga det här kunskapsläget och vad som saknas, säger han.

Annons:

Källor:

Dagens Medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: