Ange ditt sökord

Slipp förkylning – peta inte i näsan

Slipp förkylning – peta inte i näsan

Varken noggrann handhygien eller att undvika offentliga platser är till mycket hjälp för den som har för vana att peta sig i näsan.

Annons:

Något som majoriteten av svenskarna är ovetande om, visar en ny SIFO-undersökning. Det vanligaste sättet att drabbas av en förkylning, enligt en amerikansk studie, är genom att man får virus på fingrarna och sedan vidrör nässlemhinnan. En annan studie visade att när sexton förkylda kysste var sin frisk försöksperson under mer än en minut blev bara en smittad och förkyld.

Mer virus i nässekret

Det här beror på att mängden virus är mycket mindre i saliv än i nässekret när man är förkyld med så kallade rhinovirus – den vanligaste formen av förkylningsvirus som orsakar över hälften av alla förkylningar. Att använda näsolja kan vara ett sätt att minska torra slemhinnor, klåda och irritation i näsan, för att minska ”petandet”.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: