Ange ditt sökord

I snitt har svenska skolelever 56 timmar idrott per läsår, det vill säga mellan en och två lektioner i veckan.  Foto: Shutterstock

I snitt har svenska skolelever 56 timmar idrott per läsår, det vill säga mellan en och två lektioner i veckan. Foto: Shutterstock

Skolan som har gympa på schemat varje dag

På Norrstrandsskolan i Karlstad siktar man på att bli skolan som har mest gympa bland alla skolbarn i Europa. I ett pågående pilotprojekt låter man en klass testa att ha gympa varje dag och de positiva effekterna har varit flera. 

Annons:

Bland annat har elevernas snittbetyg höjts, skolkningen har minskat och sammanhållningen i klassen har förbättrats.

Fler gympatimmar uppskattas bland eleverna

Det är klass 9 E som sedan förra höstterminen har agerat testklass och fått extra idrottstimmar på schemat.

Mikael Lindström, lärare i idrott och hälsa på Norrstrandsskolan, säger i en kommentar till SVT Nyheter att de vill att hälsa ska vara jämlik. Genom att ha mer gympa i skolan får alla möjlighet att komma igång.

Initiativet verka även uppskattas av eleverna som beskriver det som både roligt och att sammanhållningen i klassen blir bättre i och med olika lekar och övningar som stärker de som grupp. 

Vill bli bäst på gympa i Europa

I snitt har svenska skolelever 56 timmar idrott per läsår, det vill säga mellan en och två lektioner i veckan. Det är förhållandevis lite jämfört med andra europeiska länder; i Frankrike har man till exempel dubbelt så mycket idrott. På Norrstrandsskolan vill man ändra på det och ge sina elever mest gympa i hela Europa.  

I pilotprojektet är det bara klass 9 E som deltar, men tanken om några år är att alla elever på skolan ska ha pulshöjande gympa varje dag. Detta fördelat på två pass i veckan á 50 minuter och tre pass á 30 minuter, totalt 113 timmar per läsår. Redan till hösten kommer alla sjundeklasselever på skolan få gympa som ett dagligt inslag på schemat. 

Elevernas betyg har förbättrats 

För att ge mer tid till gympa kommer man att ta tid från skolans val samt andra ämnen, men ska man tolka resultaten från pilotprojektet så behöver inte det vara något negativt. I klass 9 E har nämligen betygssnittet höjts sedan de införde gympa fem dagar i veckan. 

De ansvariga för projektet kan även konstatera att elevernas hälsa är generellt bättre nu.  Uppföljande samtal med vårdnadshavare uppger att eleverna är fysiskt tröttare, hungrigare och sover bättre. Även undervisande lärare i andra skolämnen påtalar en skillnad i studiero och motivation hos eleverna, deras arbete är mer fokuserat och effektivt nu. 

Annons:

Källor:

SVT Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: