Ange ditt sökord

Tiden som barn spenderar framför en skärm påverkar direkt ögonens utveckling menar forskarna.  Foto: Shutterstock

Tiden som barn spenderar framför en skärm påverkar direkt ögonens utveckling menar forskarna. Foto: Shutterstock

Skärmtittande ökar risken för närsynthet hos barn

Barn som spenderar för mycket tid framför en skärm istället för utomhus riskerar att utveckla närsynthet.

Annons:

Studien, som kommer från Singapore, bekräftar enligt svenska forskare flera tidigare studier som pekat på samma problematik.

Folkhälsoproblem i Singapore

I Singapore har idag antal barn med närsynthet ökat till 90 procent. En mycket hög siffra som man tror beror på genetiska men också yttre faktorer.

Asiatiska barn tenderar att studera hårt och sitta inne framför skärmar istället för att vara ute säger Tony Pansell, optiker och docent vid Karolinska institutet till Sveriges television.

Utomhustid påverkar

Tony Pansell menar att flera studier de senaste åren kommit fram till samma sak, nämligen det att hur mycket tid barnen spenderar utomhus spelar roll för risken att barn utvecklar närsynthet.

Mer tid ute kan hjälpa ögonen att utvecklas bättre än om man spenderar tiden framför en skärm, inomhus.

Ögonen inte färdigutvecklade

Barnläkaren och senior professor Hugo Lagerkrantz säger i en kommentar till Sveriges television att det kan påverka både utveckling och syn när barn spenderar nästan halva sin vakna tid fraför en skärm.

Tiden man spenderar framför en skärm påverkar nämligen funktioner som ställs in när man är i just unga år då ögonen inte är färdigutvecklade.

Ta korta pauser

Både Tony Pansell och Hugo Lagerkrantz ger samma råd till såväl barn som vuxna när det handlar om hur ofta man spenderar tid framför en skärm:

  • Ta korta pauser ofta, då får ögat vila
  • Se till att skärmen du använder är av bra kvalitet
  • Spendera tid utomhus då det påverkar ögonen

Tony Pansell menar att då användadet och tittandet på skärmar kommer att öka bland barn även hemma i Sverige är det viktigt att ta dessa råd och larmrapporter på allvar.

Annons:

Källor:

Svt.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: