Ange ditt sökord

Tjänsten med självincheckning testas på Centralsjukhuset i Kristianstad och om allt går väl ut kan det bli aktuellt även på andra sjukhus. Foto: Shutterstock

Tjänsten med självincheckning testas på Centralsjukhuset i Kristianstad och om allt går väl ut kan det bli aktuellt även på andra sjukhus. Foto: Shutterstock

Sjukhuset där du checkar in själv

Att checka in på egen hand kanske du är van vid från exempelvis flygplatser. Nu genomförs ett pilotprojekt i Skåne där du som patient själv registrerar ditt besök på sjukhuset. Först ut att införa självincheckning är Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK).

Annons:

Manuell betjäning kommer dock att fortsätta att vara ett alternativ för de som önskar och behöver.

Två automater

Möjligheten till självincheckning är ett pilotprojekt som pågår mellan den 15 juni och 15 september 2015 där Centralsjukhuset i Kristianstad är det första sjukhuset i Region Skåne som testar detta.

Självincheckningen sker med hjälp av två automater som finns i sjukhusets centralhall. Registrering kan ske upp till två timmar före besöket. Behöver man hjälp kommer det att finns personal på plats som kan svara på frågor och hjälpa patienterna till rätta.

Ska öka tillgängligheten

Förhoppningen är att självincheckning ska öka tillgängligheten för patienterna. Under den tre månader långa testperioden är det enbart barn upp till 18 år och patienter med giltigt frikort som kan utnyttja tjänsten med självincheckning. Ansvariga för pilotprojektet på Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK), är Medicinsk service. Lars Kristensson är förvaltningschef på Medicinsk service och han tror starkt på projektet.

Vi tror att det här är framtiden, men kommer så klart att utvärdera och först därefter fatta beslut om vi ska införa självincheckning på övriga sjukhus, säger Lars Kristensson i ett pressmeddelande.

Målsättningen om utvärderingen faller väl ut är att kunna erbjuda alla patientgrupper möjligheten till att kunna registrera sitt besök på egen hand.

Betalande patienter hänvisas till kassan

Anledningen till att det är just barn upp till 18 och personer med frikort som tillåts använda funktionen är för att dessa motsvarar ungefär hälften av alla patientbesök på CSK.  De som vill eller behöver även fortsättningsvis registrera sig i kassan och få manuell betjäning och till kassan får även övriga patienter som ska betala avgift för sina besök lov att vända sig.

Pia Lundbom, förvaltningschef för Skånevård Kryh, där CSK ingår, tror att självincheckning är en möjlighet som allt fler patienter förväntar sig av sjukvården, särskilt då många är vana vid självincheckning från till exempel Folktandvården.

Annons:

Källor:

Region Skåne

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: