Ange ditt sökord

Nu ser man en trend då köttet får stå åt sidan flera dagar i veckan till förmån för mer grönt.  Foto: Shutterstock

Nu ser man en trend då köttet får stå åt sidan flera dagar i veckan till förmån för mer grönt. Foto: Shutterstock

Sifo-undersökning: Fler väljer vegetariskt

Att äta vegetarisk mat blir allt vanligare hos den svenska befolkningen, men det är inte antalet vegetarianer som ökar för det. Hållbarhet och miljö pekas ut som anledningar till att allt fler helt enkelt väljer att äta vegetariskt oftare.

Annons:

Det visar en undersökning från Sifos webbpanel, genomförd under perioden 26-30 oktober 2017. 

4 av 10 äter vegetariskt minst en gång i veckan

Förut talades det mycket om att ha en dag i veckan då man inte skulle äta kött. Nu ser man dock en trend då köttet får stå åt sidan flera dagar i veckan till förmån för mer grönt. Enligt Sifos undersökning äter fyra av tio svenskar vegetariskt en eller flera gånger i veckan.

SVT Nyheter Skåne har pratat med flera av de stora livsmedelskedjorna i Sverige och alla ser samma tendenser. Det finns en stor efterfrågan på vegetariska alternativ och det har också gjort att utbudet har ökat, inte minst bland de färska produkterna. 

Hållbarhet och miljö gör att fler äter vegetariskt

Exponeringen för de vegetariska produkterna har också förändrats tack vare det stora intresset. Idag är det inte ovanligt att butikerna placerar ett vegetariskt alternativ bredvid köttet och då har ökningen varit markant, säger Claes Salomonsson på Axfood. Man ska dock vara medveten om att ökningen är stor för att den ökat från väldigt låga tal, påpekar han.

En annan anledning till att intresset för vegetarisk kost ökar är för att folk idag tänker mer på hållbarhet och miljö, det är inte bara djuren man tänker på. ICA-handlaren Peter Åkesson menar att det var en tydligare skillnad på vad folk åt förut, man var vegetarian eller köttätare. Nu behöver man inte vara vegetarian för att äta vegetariskt flera dagar i veckan. I Sifo-undersökningen uppgav till exempel 50 procent att de äter vegetariskt mat av miljö/klimatskäl, medan 37 procent uppgav hälsa som främsta skäl.

Fler siffror från Sifo-undersökningen

  • Dubbelt så många kvinnor som män är vegetarianer, 8 respektive 4 procent.
  • Flest vegetarianer finns i Stockholm, minsta andelen bor i norra Mellansverige och mellersta Norrland.
  • 47 procent av kvinnorna är så kallade flexitarianer, bland männen bara 32 procent.
  • 25 procent av männen säger att de aldrig äter vegetarisk mat. Motsvarande siffra för kvinnor är 11 procent.

Om Sifo-undersökningen

Undersökningen genomfördes av Sifos webbpanel under perioden 26-30 oktober 2017. Antalet svarande var 1 177 slumpmässigt utvalda från allmänheten.

Svensk Dagligvaruhandel är branschorganisationen för dagligvaruhandeln i Sverige. Medlemsföretagen är Axfood, Bergendahls Food, Coop Sverige, ICA Sverige, Lidl Sverige och Livsmedelshandlarna.

Annons:

Källor:

SVT nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: