Ange ditt sökord

Upptäckten om salivens effekt vid sårläkning var en slump som inträffade vid en närmare granskning av hur saliven kunde förstärka immunförsvaret hos hudcellerna. Foto: Shutterstock

Upptäckten om salivens effekt vid sårläkning var en slump som inträffade vid en närmare granskning av hur saliven kunde förstärka immunförsvaret hos hudcellerna. Foto: Shutterstock

Saliv snabbar på sårläkningen

Den som har ett sår och vill skynda på läkningsprocessen kan slicka på såret. En samverkan av olika ämnen i saliven gör nämligen att bakterierna kan bekämpas, vilket får såret att läka snabbare.

Annons:

Resultatet kommer från en studie vid institutionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet.

Slicka på såren bra för rengöring och läkning

Katter och hundar har länge använt sig av metoden som går ut på att man slickar sina sår. Docent Ole Sörensen har även varit med om patienter vars svårläkta sår tycks ha blivit bättre efter att deras husdjur slickat på dem.

Att det är bra för sårläkningen är dock välkänt sedan tidigare. Man har också vetat att sår i munnen läkare snabbare än sår i huden, vilket förstärker tanken om salivens positiva inverkan. Däremot har man inte vetat hur det kommer sig. Förrän nu.

Dels bidrar det förstås till rengöring av såret, men nu vet man också att saliven medför flera positiva egenskaper. Anledningen är att slemmet i saliven stimulerar de vita blodkropparna att döda bakterier i såret.

Upptäcktes av en slump

Ole Sörensen har under en längre tid forskat om hur kroppen kan skydda sig mot infektioner, däribland vid sårläkning. Upptäckten om salivens effekt vid sårläkning var dock en ren slump som inträffade vid en närmare granskning av hur saliven kunde förstärka immunförsvaret hos hudcellerna.

Ole Sörensen berättar att han för skojs skull bad sin student att spotta på cellerna för att se om det hände något – och det gjorde det. 

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: