Ange ditt sökord

Att smörja med krämer är en viktig del av att ta hand om ditt barns hud på vintern. Foto: Shutterstock

Att smörja med krämer är en viktig del av att ta hand om ditt barns hud på vintern. Foto: Shutterstock

Så tar du hand om ditt barns hud på vintern

På vintern utsätts huden för yttre påfrestningar. Ena stunden är man ute i det kyliga vinterklimatet och nästa inne i den torra, men varma, inomhusluften. Det är påfrestande för huden så ta hand om ditt barns hud på vintern.

Annons:

Alla barn får absolut inte problem med huden på vintern men de yttre påfrestningarna gör ändå att många drabbas av torr hud och barn som redan har känslig hud får ofta mer problem på vintern. Att röra sig utomhus och inomhus är en naturlig del av vår tillvaro och inte så mycket du kan göra något åt. Däremot finns det andra rutiner som du som förälder kan ändra på under vinterhalvåret. 

Barnolja bra mot torr 

När barn badar är det en god idé att passa på att ha en bra barnolja i badvattnet som hjälper till att ta hand om ditt barns hud. Oljan ska blandas med badvattnet. Om man märker att ens barns hud i kombination med att man smörjer med en barnvänlig kräm ändå blir torr, då kan det vara en bra idé att kanske inte bada fullt så ofta. 

Smörj med kräm ofta och regelbundet

Att just smörja med krämer är en viktig del av att ta hand om huden på vintern. Det är viktigt att hitta en barnvänlig kräm som är snäll mot barnets hud, krämen ska inte svida utan märker man att barnet reagerar på att få krämen påstruken så byt kräm. Det är individuellt från barn till barn vilken kräm som passar men det finns särskilt anpassade krämer för just barn som ofta är parfymfria och milda mot barns hud. 

Om barnets hud är torr så smörj med rikligt med kräm regelbundet. En tumregel är att om smörjer man barns hud på kvällen så bör huden vara mjuk och inte torr på morgonen. Att ta en rejäl mängd kräm och att smörja ofta och regelbundet hjälper att bibehålla effekten av krämen längre. Det bästa är då kombinera detta med barnolja i badet. Är man osäker på vilken kräm som är bäst så kan man fråga sig fram för att få råd och tips.

Skydda huden mot vintersolen

En sak man kanske glömmer ibland i vintermörkret är ju att solen faktiskt tittar fram även under vinterhalvåret. Ibland blir den faktiskt riktigt stark eftersom den vita snön reflekterar solens ljus. Precis som på sommaren handlar det då om att skydda barn från solens starka strålar. Det bästa är att inte vara ute för länge i för stark sol och att använda skyddande kläder, vilket vi ofta gör ändå på vintern. 

Om man är ute och åker skidor eller liknande en solig vinterdag så är det bra att ha i åtanke hur mycket barn exponeras för solljus och skydda barnet på bästa sätt. Man kan använda solkräm även på vintern och solglasögon eftersom solen också på vintern kan vara mycket stark. 

Använd milda och skonsamma produkter 

Överhuvudtaget när det gäller barn så är det bra att se till att de produkter som används är milda och skonsamma mot just barns hud. Och som tidigare nämnt så gäller torr hud på vinterhalvåret inte bara de små utan även vuxna – så glöm inte heller att ta hand om den egna huden. 

Fakta: Kontakta vården

Om du upplever att ditt barn har väldigt torr hud som kliar och irriterar så bör du kontakta vården. Detsamma gäller om ditt barns allmänhälsa verkar påverkats negativt och du är allmänt orolig. Vissa barn har mer problem med huden på vintern, andra mindre och en del inga problem alls. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: