Ange ditt sökord

Ett bra täcke eller en jacka i rätt storlek är viktigt om du ser att hunden fryser, se bara till att det sitter bekvämt och inte besvärar hunden på promenaden.  Foto: Shutterstock

Ett bra täcke eller en jacka i rätt storlek är viktigt om du ser att hunden fryser, se bara till att det sitter bekvämt och inte besvärar hunden på promenaden. Foto: Shutterstock

Så tar du hand om din hund i vinter

Bara för att hunden har päls innebär det inte alltid att den skyddar mot kylan. Våra fyrbenta vänner påverkas från topp till tå i kylan och det är viktigt att vara medveten om vad som händer hos hunden när termostaten sjunker.

Annons:

För en arbetande hund eller en hund som gillar långa aktiviteter med lång intensitet är det viktigt att öka energinivån när det är kallt ute.

Energikrävande röra sig i snö

Anledningen är att kylan tar energi från hunden och att eventuell snö gör det både jobbigare och svårare för hunden att röra sig vilket även det är energikrävande. Därför kan det vara lämpligt att för just dessa hundar som rör sig mycket ute öka mängden mat, det finns till exempel så kallat högenergifoder att ge. Tänk på att om du byter ut fodret att det görs gradvis så att hundens mage vänjer sig och att det här inte gäller alla hundar, hundar som rör sig mindre har inte samma behov av att öka sitt energiintag. 

Klä på hunden

En annan aspekt att ta hänsyn till under vinterhalvåret är hundens päls. Såväl tjocklek som ålder spelar in. Ett bra täcke eller en jacka i rätt storlek är viktigt om du ser att hunden fryser, se bara till att det sitter bekvämt och inte besvärar hunden på promenaden. Valpar och unghundar klarar kylan sämre än äldre hundar, detsamma gäller korthåriga och ofta även smalare hundraser.

Beroende på vilken typ av hund du har så är det inte lämpligt att låta hunden sitta bunden utomhus någon längre stund, vilket även gäller i bilen. En hund som lämnats utomhus länge och inte är anpassad för det kan drabbas av förfrysningsskador och urinvägsproblem. Utstickande kroppsdelar, som svanstippar och spetsen på öronen är också de i riskzonen när det är kallt ute. Om du lämnar hunden i bilen tänk på att inte bara lämna en vanlig filt utan helst en filt i värmereflekterande material. En bil blir snabbt kall på vintern och en hund som inte tål så mycket kyla blir snabbt nedfrusen. 

Ta hand om tassarna

Det finns skor för hundar att använda på vintern men för det mesta upplever hundarna det som både obekvämt och irriterande att ha dessa på tassarna. För vissa hundar som rör sig mycket utomhus, till exempel draghundar, eller hundar med skador på tassarna kan skor vara en bra idé men för övriga hundar är det bättre att bara ta väl hand om tassarna. Spola till exempel av tassarna efter promenader då saltet som används på gator ofta leder till torrsprickor och sveda. Efter avtvättningen kan du behandla med mjukgörande, exempelvis vaselin eller särskild tassalva, för att förbereda tassarna på nästa promenad och förebygga risken för sprickbildning.

För långhåriga hundar är det värt att trimma pälsen mellan trampdynorna då dessa fångar upp snöklumpar som kan innehålla allt från sand och salt till smuts som irriterar tassen. Ta för vana att under vinterhalvåret torka hundens tassar när ni kommer in så förebygger man även svampbildning. Har snö väl fastnat på tassar och ben tar man lättast bort detta med kallt till ljummet vatten. Använd inte varmt vatten på kall päls eller hud då det är smärtsamt för hunden.

Att tänka på i vinter

  • Använd reflexer som gör att du och din hund lättare och snabbare syns i trafiken när ni går.
  • Låt inte hunden gå ut på isen. De kan aldrig känna av om isen håller eller inte. De kan skada sig illa om benen fläker isär och det är även väldigt svårt att få upp en hund ur en isvak själv.
  • Låt hunden bli uppvärmd innan den ska ut och springa och göra bus. Hundens kropp behövs värmas upp precis som för oss människor.
  • Pressa inte hunden för hårt om du ni ska göra några fysiska aktiviteter som att åka skidor. Snön kan vara djup och tungsprungen.

Glöm inte katten!

Även katter kan få det besvärligt på vintern. Utekatter vill gärna gå ut även under vinterhalvåret men då bör de inte vara ute lika långa perioder som under resten av året. Om katten inte har möjlighet att komma in och värma sig kan katten förfrysa sina öron, svanstippar, trampdynor och tår. Försäkra dig alltid om att katten kan komma in när den behöver och ställ gärna iordning en skyddad liggplats med varma filtar där katten kan lägga sig om katten behöver vänta på husse eller matte.

Tänk på att använda ett reflexhalsband med snabbspänne eller resår så att katten syns men även kan komma loss snabbt om katten fastnar med halsbandet. Med fördel brukar man även kunna skriva in telefonnummer på baksidan av många reflexhalsband. Misstänker du att katten har förfrusit sig så kontakta veterinär för rådgivning.

 
Annons:

Källor:

Trollhättans Brukshundsklubb, Agria Djurförsäkringar

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: