Ange ditt sökord

Så klarar unga tjejer stressen

Så klarar unga tjejer stressen

Större inflytande över sin vardag, känslomässigt stöd och kultur- och fritidsaktiviteter behövs för att tonårstjejer skall kunna stå emot stress. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Annons:

Stress och oro bland tonåringar har ökat markant de senaste åren, särskilt bland flickor. Enligt aktuell statistik från WHO är så många som sju av tio tonårstjejer stressade.
– Vi måste få en djupare förståelse för och mer kunskap om vad det är som gör att tjejernas vardagsstress uppkommer, säger folkhälsovetaren Katarina Haraldsson som skrivit avhandlingen.

Djupintervjuer med gymnasieflickor ger en komplex bild av att tonårsflickor ofta frivilligt tar ansvar för många olika frågor och situationer som berör både skola, hem och fritid.
– Många tror att gymnasietjejernas stress bara handlar om skolan, men bilden är betydligt bredare än så. Flickorna känner ansvar bland annat för olika slags relationer, som kompisar och syskon, eller har åtaganden i olika föreningar eller organisationer på sin fritid, säger Katarina Haraldsson.

Avhandlingen visar att stressen uppstår i samspelet mellan ansvar och bemötande.

En situation där en tjej möts utan respekt kan till exempel leda till att det ansvar som från början var frivilligt istället upplevs som påtvingat. Omgivningens bemötande är viktigt inte bara i varje enskild situation, utan också utifrån flickornas hela livssituation.

Det finns flera olika kraftkällor som tjejerna behöver för att kunna stå emot stressen. Det kan handla om att få större inflytande i sitt vardagsliv och att få känslomässigt stöd. Även fritids- och kulturaktiviteter var betydelsefulla kraftkällor.
– Det är angeläget att vi tar hänsyn till vad flickorna själva tycker är viktigt för att kunna stå emot stress. Det gör att vi kan skapa bättre hälsofrämjande och stressförebyggande åtgärder utifrån deras egna villkor, säger Katarina Haraldsson.

De intervjuade tjejerna ville gärna lära sig mer om stress i skolan, och efterfrågade också schemaläggning av massage och yoga samt mer fysisk aktivitet för att få återhämtning. Att liknande insatser hjälper, det är också något som avhandlingen visar. Ett hälsofrämjande program med massage och mental träning på en högstadieskola dämpade stressutvecklingen, särskilt bland flickorna.
– Det är nu angeläget att denna nya kunskap om hur unga flickor kan stå emot stress så att välbefinnande istället kan främjas sprids till alla som i sin vardag möter ungdomar, och även att kunskapen tas tillvara i praktiken, säger Katarina Haraldsson.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: