Ange ditt sökord

Gemensamt kan vi hjälpa till att minska olyckorna under påsken som dessvärre är en av de mest olycksdrabbade trafikperioderna om året. Foto: Shutterstock

Gemensamt kan vi hjälpa till att minska olyckorna under påsken som dessvärre är en av de mest olycksdrabbade trafikperioderna om året. Foto: Shutterstock

Så kör du säkert i påsk – det här bör du tänka på!

Om du inte tar kvasten till vänner, släktingar och sommar- och fjällstugor eller liknande i påsk åker du kanske tåg, flyg eller buss. Och gör du varken eller kan man tänka att du stannar hemma eller gör som de allra flesta, tar bilen. Om du sitter bakom ratten i påsk är det bra att tänka på några saker för din och andras säkerhet.

Annons:

Påsken är inte bara en av våra största utan tyvärr också mest olycksdrabbade trafikhelger.

Se till att alla i bilen har bälte

Det är lag på att alla i bilen, alla, har bälte. Åker du buss och det finns bälte i bussen gäller lagen även här, du ska ha bälte.

Det här är den billigaste och kanske enklaste livförsäkringen och använd bälte även under kortare sträckor.

Åk i tid

Vad är “i tid”? Det är den känslan du ska undvika. Åk i lugn och ro, ignorera “fasta middags/lunchtider” och tvprogram eller liknande som det ska hinnas till. Känslan av att man “måste hinna” stressar upp och gör att du kör betydligt mer riskfyllt än om du bara kör på i lugn och ro. Det är dessutom mycket trafik kring påsk vilket kan påverka restiden väsentligt.

Så gör dig själv en tjänst och ta det lugnt i trafiken och åk i god tid så du inte behöver känna dig stressad.

Var utvilad

Om det går, istället för att åka iväg efter en lång arbetsdag, ta ledigt halva dagen eller åk dagen efter.

Utvilad tar man bättre beslut i trafiken och håller sig lättare pigg och alert.

Håll avstånd

Som det låter, häng med i trafiktakten och håll avståndet.

Man vet aldrig när en snabb inbromsning blir aktuell, särskilt inte om det är många ute i trafiken samtidigt vilket det är under påskhelgen.

Håll hastigheten

Hastighetsskyltarna finns där av en anledning och det är inte att bryta mot dessa – och absolut inte när det är en trafikintensiv period som påsken är.

Det är dessutom hastigheten som är avgörande när det sker trafikolyckor så håll hastigheten.

Ta raster

Många reser längre än normalt så förutom att vara utvilad.

Ta regelbundna raster och om ni är flera som kan köra, turas om.

Medpassagerare – visa hänsyn

Om man sitter bredvid är det lätt att vilja prata, eller om man har barn att det blir bråk och irritation. Var tydlig med att den som kör behöver och måste koncentrera sig på trafiken och visa därför hänsyn.

Berätta även för barnen om trafik och är det mindre barn, ta med förströelse som kan hålla barnen sysselsatta under resans gång!

Håll dig uppdaterad

Lyssna på radio, kolla innan vilka vägar som är bra att ta.

Ibland kan det faktiskt vara värt att ta en bättre väg även om det innebär en omväg.

Använd sunt förnuft

De allra flesta med körkort har ett sunt förnuft och det är till för att användas. Hoppa inte över bilbältet “bara för att ta dig en snabb vända till affären”, trampa inte plattan i mattan bara för att du “stannade lite för länge” eller lovade mor- och farföräldrar att “vi kommer fram till middagen”. Sannolikheten att man inte gör det alls ökar tyvärr om du inte håller hastigheten – använd sunt förnuft i trafiken och du ökar säkerheten för dig själv och andra. Gemensamt kan vi hjälpa till att minska olyckorna under påsken som dessvärre är en av de mest olycksdrabbade trafikperioderna om året.

För dig som reser med andra trafikslag så går det att minska stress och problem genom att hålla dig uppdaterad, komma i tid, använda bälte i buss och helt enkelt andas ett par gånger extra när situationen kräver.

Bra att ha i bilen

Det är bra att ha vissa saker i bilen när du är ute och åker i påsk och annars också, praktiska saker som kan komma att behövas i olika situationer.

Bra att ha i bilen:

 • Första hjälpen-kit
 • Ficklampor
 • Reflexvästar
 • Hushållspapper och soppåsar
 • Bilpläd/ar
 • Färdigblandad spolarvätska
 • Isskrapor
 • Snöspade
 • Startkablar
 • Bogserlina
 • Glödlampor i reserv
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: