Ange ditt sökord

ängden PSA i blodet ökar normalt när en mans prostata förstoras med åldern Foto: Shutterstock

ängden PSA i blodet ökar normalt när en mans prostata förstoras med åldern Foto: Shutterstock

Så genomförs ett PSA-test

Ett prostataspecifikt antigen-test (PSA) mäter mängden prostataspecifikt antigen i blodet. PSA släpps in i en mans blod genom hans prostatakörtel. Friska män har låga mängder av PSA i blodet. Mängden PSA i blodet ökar normalt när en mans prostata förstoras med åldern. PSA kan öka på grund av inflammation i prostatakörteln (prostatit) eller prostatacancer.

Annons:

En skada, undersökning av ändtarmen eller sexuell aktivitet (utlösning) kan också kortsiktigt höja PSA-nivån.

Prostatacancer

Prostatacancer växer ofta mycket långsamt, utan att orsaka stora problem. Att hitta prostatacancer tidigt och behandla det kan förhindra vissa hälsoproblem och minska risken för att dö i cancer. Men vissa behandlingar för prostatacancer kan orsaka andra problem, såsom att inte kunna styra urinering (inkontinens) eller erektionsproblem (erektil dysfunktion). Vissa män kan välja att inte utföra ett PSA-test eller behandla prostatacancer om det visar sig att de skulle ha sjukdomen.

En äldre man som inte har några besvärande symtom på prostatacancer kan exempelvis välja att inte behandla cancern.

Varför behöver man analysera PSA-provet?

Ett PSA-test görs för att:

  • Screena män för prostatacancer. Experterna är överens om att PSA-testning är inte rätt för alla män. Om ett PSA-test används för screening, är det oftast gjort för män äldre än 50 år eller för dem med hög risk för prostatacancer, såsom män med ärftliga anlag för prostatacancer. Eftersom andra vanliga medicinska tillstånd, såsom godartad prostataförstoring (BPH) och prostatit, kan orsaka höga PSA-nivåer, kan en prostatabiopsi göras om läkaren misstänker prostatacancer.
  • Kontrollera om cancer kan föreligga när resultat från andra tester, såsom en ändtarmsundersökning, är inte normala. Ett PSA-test kan inte diagnostisera cancer, men det kan användas tillsammans med andra tester för att avgöra om cancer föreligger.
  • Hålla koll på prostatacancer under behandling. Om PSA-nivåer ökar kan det betyda att cancer växer eller sprids. PSA-nivåer är normalt mycket låga hos en man som har fått sin prostata avlägsnad. Skulle PSA-nivån trots det öka kan det betyda att cancern återkommit eller spridit sig.

Ett högt PSA-värde, vad innebär det?

Höga nivåer kan tyda på cancer, men det kan också finnas andra förklaringar. PSA-nivåer kan bli höga vid godartad prostataförstoring eller inflammerad prostata (prostatit). För att bekräfta en cancerdiagnos behövs ett transrektalt ultraljud (TRUS) och prostatabiopsi.
En uppföljande test som mäter fritt prostataspecifikt antigen kan användas för att se om en prostata biopsi bör göras för att kontrollera för cancer. Fri PSA är prostataspecifikt antigen som inte är fäst till proteiner i blodet. Ju lägre en persons fria PSA-nivå, desto större risk att utveckla prostatacancer.

Normala  PSA-nivåer tycks öka med åldern, och du bör diskutera ditt testresultat med din läkare.

Annons:

Artikeln är publicerad i samarbete med www.werlabs.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: