Ange ditt sökord

Ryggvärk har samband med käkfunktionen

Ryggvärk har samband med käkfunktionen

Det finns en tydlig samband mellan ryggvärk och käkfunktionsstörning, skriver Birgitta Wiesinger i den avhandling hon försvarar vid Umeå universitet den 26 februari.

Annons:

Käkfunktionsstörningar (eng. Temporomandibular Disorders, TMD) kännetecknas av smärta och ömhet i käkmusklerna och käkleden, käkledsljud och nedsatt rörlighet i käken. TMD och ryggvärk medför försämrad livskvalitet och ökad sjukfrånvaro.

Drygt 450 personer genomgick en undersökning av käksystemets funktion. Resultaten visade att personer med långvarig ryggvärk, oavsett var i ryggen den upplevdes, hade en högre förekomst av TMD än personer utan ryggvärk.

Sambanden som beskrivs i avhandlingen tyder på att de båda tillstånden har gemensam uppkomst. Därför bör funktionen i käksystemet utvärderas hos patienter med långvarig ryggvärk, liksom ryggfunktionen och ryggvärk bör bedömas hos patienter med långvarig käkfunktionsstörning.

Resultaten understryker betydelsen av god kommunikation och utvecklat samarbete mellan vårdpersonal som utreder och behandlar individer med ryggvärk och TMD, och att dess uppkomstmekanismer är ett viktigt forskningsområde.

Vill du läsa fler nyheter om medicin och hälsa? Klicka här

Vill du ställa en fråga till våra experter? Klicka här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: