Ange ditt sökord

AV1-roboten tar plats i skolbänken när barnet inte har möjlighet att vara där. Foto: Shutterstock

AV1-roboten tar plats i skolbänken när barnet inte har möjlighet att vara där. Foto: Shutterstock

Robot hjälper cancersjuka barn att delta i skolan

I ett pilotprojekt som genomförs av Barncancerfonden används en robot som möjliggör för cancerdrabbade barn att hålla kontakten med kompisarna och delta i skolundervisningen, även när de inte själva kan vara där.

Annons:

Roboten kallas AV1 och används just nu av fyra barn i Sverige. Projektet är ett samarbete med norska startup-bolaget No Isolation.

Kopplar upp sig med surfplatta

Tanken med en personlig robot är att den ska fungera som en förlängning mellan barn och skola, vilket möjliggörs med hjälp av teknik som skapar tvåvägskommunikation. Den tar helt enkelt plats i skolbänken när barnet inte har möjlighet att vara där.

AV1 är bärbar och har inbyggd 4G-teknik och WiFi, vilket gör att den är smidig att ta med i olika sociala sammanhang såsom till klassrummet, under rasten eller på utflykt.

Roboten fungerar som så att det sjuka barnet kopplar upp sig via en surfplatta och kan sedan följa undervisningen i klassrummet. Via en kamera kan barnet kan se och höra allt som händer och delta genom att tala via en högtalare. Det ska dock tilläggas att det inte handlar om hela skoldagar, utan mer som ett komplement till undervisningen i sjukhusskolan. 

Robot kan bli aktuellt även för andra sjukdomar

Pilotprojektet med AV1-robotar är en del i Barncancerfondens arbete för cancerdrabbade barns rätt till stöd i skolan. 

Just nu testar fyra barn AV1-robotar men om pilotprojektet faller väl ut är tanken att de sex regionala barncancercentren ska få tillgång till personliga robotar, som barn och ungdomar sedan kan använda under sin vårdtid. Då kan det även bli aktuellt att använda robotar för barn med andra sjukdomar än cancer, berättar Anja Malmberg, chef för Råd och stöd på Barncancerfonden.

Håller kontakten med kompisarna 

För cancerdrabbade barn är skolan, förskolan och kompisar enormt viktiga. De står för vardag, kontinuitet och trygghet i en annars jobbig period i livet. För att inta tappa kontakten med vare sig kompisar eller skola kan då AV1-roboten fylla en viktig funktion under vårdtiden, menar Anja Malmberg. 

Annons:

Källor:

Barncancerfonden 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: