Resistenta tarmbakterier sprids från sjukhus till sjukhus

Resistenta tarmbakterier sprids från sjukhus till sjukhus

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2018-03-15
Författare: Anders Åker

Runtom i landet sprids nu resistenta tarmbakterier av typ VRE från sjukhus till sjukhus.

Det skriver bland annat Dagens Nyheter som även rapporterar att man både påbörjat smittspårning på de drabbade sjukhusen och även extra säkerhetsåtgärder i vissa regioner.

En grupp tarmbakterier

Vancomycinresistenta enterokocker, VRE, är en grupp tarmbakterier som beskrevs första gången i Storbritannien 1988. Tarmbakterierna är för det mesta ganska harmlösa men kan få fäste i sår, urinkatetrar med mera. Mest besvär orsakar tarmbakterierna i samband med infektion av främmande material som hjärtklaffar eller proteser inne i kroppen. 

VRE har spridits oerhört snabbt sedan man upptäckte bakterierna och om en patient på en avdelning på ett sjukhus drabbas sker det lätt en smittspridning till andra patienter. För att förebygga eventuell smittspridning är det därför ytterst viktigt att man följer de hygieniska rutinerna.

Omfattande utbrott på Karolinska universitetssjukhuset

Ett av de sjukhus som har drabbats hårt av VRE är Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Men även på många sjukhus runt om i landet har bakterierna ställt till det, bland annat på Norrlands universitetssjukhus i Umeå och på Nyköpings lasarett. Olov Aspevall är överläkare på Folkhälsomyndigheten och säger i en kommentar till Dagens nyheter att smittspridningen hör ihop då det handlar om patienter som flyttats mellan sjukhusen.

Förutom att man nu påbörjat smittspårning på de drabbade sjukhusen vidtar även vården i bland annat Region Skåne extra åtgärder för att minska risken för VRE-utbrott på regionens sjukhus.

 

Veckans fråga

Har du en privat sjukförsäkring?

Nyhetsbrev

E-postadress