Ange ditt sökord

Christer Fällman, initiativtagare och grundare av Regnbågen, landets, och även Europas, första seniorboende för homo-, bi- och transsexuella.  Foto: Shutterstock

Christer Fällman, initiativtagare och grundare av Regnbågen, landets, och även Europas, första seniorboende för homo-, bi- och transsexuella. Foto: Shutterstock

Regnbågens äldreboende – första HBT-boendet i Europa

Trygghet, värme, gemenskap och goda grannar är något man som senior uppskattar och då gör det ingen skillnad vem man håller i handen. För de som växte upp på en tid då man ansågs vara både kriminell och sinnessjuk kan det då finnas en hälsosam trygghet i att på äldre dagar vara nära andra som har levt i samma situation.

Annons:

Det fanns en skamfull tid i Sverige då homosexualitet var straffbart och även bedömdes vara en sjukdom. Tiderna har förändrats men för den som växte upp på den tiden finns minnena fortfarande kvar. Man har sett att med åldern kan känslan av otrygghet och oro komma tillbaka och då kan det finnas ett ökat behov av en tryggare och välbekant miljö. 

Det kan absolut finnas en positiv medicinsk aspekt i att bo med andra som har gått igenom samma saker i livet. Det är väldigt individuellt dock, medan vissa väljer gemenskap fortsätter andra att leva isolerat, för det är så man är van. 

Det säger Christer Fällman, initiativtagare och grundare av Regnbågen, landets, och även Europas, första seniorboende för homo-, bi- och transsexuella. 

Internationellt omtalat seniorboende 

Journalister och forskare över hela världen har vallfärdat till seniorboendet för att ta del av de erfarenheter och den kunskap som finns där. Det hela började under ett panelsamtal som hölls under en Pride-festival för snart tio år sedan där Christer Fällman, till vardags trädgårdsmästare vid Sinnenas Trädgård, som även det är knutet till omsorg, deltog.

I debatten deltog en grupp seniorer som menade att de ville ha ett hus, ett äldreboende, och föreslog att staden skulle köpa ett. Det förslaget fick nobben men tanken väcktes hos mig, dels hur jag själv skulle vilja ha det på ålderns höst, men också om behovet finns vad kan vi då göra åt det. 

Från början var tanken att boendet skulle bli för äldre personer och att man skulle tilldelas plats genom staden, så kallade biståndsbedömda platser. Svårigheter med att nå de riktigt äldre som hade det behovet, bristen på pengar för att kunna annonsera och att hela idén inte riktigt hade fått det mediala genomslaget som senare skulle komma bidrog till att Christer Fällman till slut beslöt sig för att göra om idén och istället skapa ett seniorboende för 55 plus.

– Nu började det hända grejer och tillsammans med en av stadens stora fastighetsägare inom omsorg, Micasa, började vi titta på lokaler. Vid den här tiden var möjligheten till ett anpassat seniorboende också en het politisk potatis vilket såklart var en fördel. Men det krävdes diplomati och mycket, mycket, tålamod innan saker och ting började falla på plats.

Inledningsvis trögt, men sedan lossnade det

Efter att ha sökt efter rätt lokaler under en tid föll så valet på huset på Östermalm med närhet till vårdcentral, frisör, fotvård och med en restaurang i botten. De 28 lägenheterna senioranpassades med intentionen att de boende skulle kunna bo kvar där så länge som de ville med möjlighet till hemtjänst vid behov. Inledningsvis gick det lite trögt, det vill säga tills första visningslägenheten var på plats.

Det var då det tog fart, media dök upp och intresset spred sig som en löpeld. Jag hade kämpat för att vi skulle ha en vettig hyra som du kan ha råd med om du är pensionär och vi är idag ett hyreskooperativ med cirka 200 medlemmar. Medelåldern är 68 år och av de boende är trettio procent kvinnor, resten män.

Christer Fällman själv har en liten tvåa på fyrtiofem kvadrat högst upp i huset, som har blivit en del av hans liv. 

Det behövs en eldsjäl för någonting sånt här, någon som orkar driva frågan inte bara i mål utan även efter det. Jag och styrelsen arbetar ideellt och även om det ibland har tagit upp all min tid så är det något jag är stolt över att ha gjort, och gör. 

Enda äldreboendet för HBT-personer

Att ungdomskulturen i samhället är dominerande är ett faktum och HBT-världen är inget undantag. Det är en avsaknad av fokus på äldre inte bara i samhället i stort utan även om organisationer och HBT-världen menar Christer Fällman. Även om behovet inte skiljer sig åt kan det finnas många ute i landet som sitter ensamma och kanske inte vet att möjligheten till gemenskap inte enbart är ungdomen förbehållet. 

Det handlar inte om att vi ska hamna i ett ”vi” och ”dom”, Regnbågen finns för att det finns en önskan om att den här typen av boende finns. Svårare än så är det inte. Och jag tror att liknande boende skulle kunna finnas över hela landet, ja, världen. Ibland får vi frågan varför det behövs i Sverige och då brukar vi svara att ”för att vi kan”. Det är många länder där det här inte ens skulle kunna vara en möjlighet och det är viktigt att lyfta fram det, det här är en fantastisk möjlighet för den som vill. 

Trots att intresset varit massivt är Regnbågen fortfarande det enda äldreboendet för HBT-personer. I Göteborg har man dock kommit en bit på vägen och har besökt Stockholm för att få lära sig mer.

Det här är möjligt, det vill jag förmedla. Ja, du får lägga ner tid och kraft och prata med politiker och fastighetsägare men det kan bli verklighet. Du kan göra det! För oss som är boende är det här drömmen då vi har allt vi behöver och lite till, den gemensamma nämnaren. Vi stöttar och backar varandra och finns där.

Vid Regnbågen kan livet börja

Det saknas fortfarande utrymme i medier och debatt med och om äldre HBT-personer, något en kommande dokumentärfilm eventuellt kan råda lite bot på. Inom kort kommer Leva.Älska. i regi av Mette Aakerholm Gardell att ha premiär. I filmen får man följa inte bara en utan tre av de boende på Regnbågen och ta del av deras historia och berättelser. Filmen tar fasta på personernas historia och berättelser och om hur det är att leva i en tidsålder som är så föränderlig, där man har gått från att knappast kunna prata öppet om vem man lever med till att det idag finns ett äldreboende för HBT-personer. Filmen följer dessa tre boende och på ett sätt, menar filmmakarna, får man se hur de på boendet känner att de ”kommer hem”.

Regnbågen behövs för att människor vill att det ska finnas. Jag vill inte bara öka kunskapen runtom i landet att vi finns utan också att du själv kan skapa ett liknande boende, med tid, tålamod och diplomati. Organisationer som RFSL och medier som QX skulle kunna bidra till att göra mer för äldre inom HBT-rörelsen men det behövs också eldsjälar som vågar. Jag har aldrig ångrat att jag har gjort det här! 

Nästa år fyller Regnbågen tio år och förhoppningarna är att det snart finns liknande boenden runtom i landet och att många fler äldre lever i en trygg och varm miljö där livsglädjen får frodas. I Stockholm kan det faktiskt vara så, att det är där Regnbågen börjar som också livet börjar.

Fakta Regnbågen

Regnbågens kooperativa hyresrättsförening driver Europas första seniorboende för HBT-personer – homosexuella, bisexuella och transsexuella. Hyresrättsföreningen Regnbågen grundades år 2009. En styrelse vald av medlemmarna beslutar om boendet. De flesta av lägenheterna är på ett rum och kök. Det finns också en del tvåor och treor. För dig som vill veta mer kan du besöka www.regnbagen.net

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Hälsan i fokus när DOKTORN ställer ut på Seniormässan 2019
25 september, 2019 Bättre liv

Hälsan i fokus när DOKTORN ställer ut på Seniormässan 2019

Kunskapshöjande föreläsningar, gratis blodtryckskontrol...

Mia’s krönika: Jag vill ha livskvalitet även på äldre da’r
7 januari, 2019 Bättre liv

Mia’s krönika: Jag vill ha livskvalitet även på äldre da’r

Förmodligen har du redan insett att mitt huvud är som e...

Träffa DOKTORN på Seniormässan 2017!
23 oktober, 2017 Kvinnans hälsa

Träffa DOKTORN på Seniormässan 2017!

Vi repeterar succén och medverkar på Seniormässan på St...

Annons:
Recept för lyckad ledighet
1 juli, 2020 Bättre liv

Recept för lyckad ledighet

De flesta av oss ser fram emot en skön ledighet under s...

Världens Väntrum, Serrakundas vårdcentral
15 juni, 2020 Bättre liv

Världens Väntrum, Serrakundas vårdcentral

Doktorn har besökt Vårdcentralen i Serrakunda i Gambia....

Medicinhistoria: Tuberkelbacillen och Robert Koch
17 april, 2020 Bättre liv

Medicinhistoria: Tuberkelbacillen och Robert Koch

Tuberkulos (tbc) är en av de vanligaste infektionssjukd...

Annons:
Digital vård här för att stanna – men vad är det?
15 april, 2020 Bättre liv

Digital vård här för att stanna – men vad är det?

Nätläkare, e-hälsa, digital vård – kärt barn har många ...

Coronapandemin: Så påverkar covid-19 vardagen för en familj i Florida
9 april, 2020 Bättre liv

Coronapandemin: Så påverkar covid-19 vardagen för en familj i Florida

Vi får mycket information om dödstal och antal drabbade...

Råd till äldre i coronatider: Sträva efter att bibehålla rutiner och aktivitetsbalans

Råd till äldre i coronatider: Sträva efter att bibehålla rutiner och aktivitetsbalans

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer över 70...

Sanna Bråding – från flyktbeteende till balans
27 mars, 2020 Bättre liv

Sanna Bråding – från flyktbeteende till balans

Den högpresterande tjejen Sanna började jobba som skåde...

Annons:
Spanska sjukans härjningar del 2 – Därför fick det heta Spanska sjukan
22 mars, 2020 Bättre liv

Spanska sjukans härjningar del 2 – Därför fick det heta Spanska sjukan

Spanska sjukan drabbade olika hårt i olika delar av vär...

Facebook kan förbättra arbetsminnet

Facebook kan förbättra arbetsminnet

Facebook kan hjälpa till att förbättra arbetsminnet hos...

Melodifestivalaktuella Anna Bergendahl: Pappa är min stora idol
6 mars, 2020 Bättre liv

Melodifestivalaktuella Anna Bergendahl: Pappa är min stora idol

Nu är hon återigen aktuell i Melodifestivalen, denna gå...

Annons:
Träna effektivare med rätt musik
20 februari, 2020 Bättre liv

Träna effektivare med rätt musik

Det är många som tycker om att lyssna på musik under lö...

Mia’s krönika: Glöm inte bort att du aldrig är ensam
18 februari, 2020 Bättre liv

Mia’s krönika: Glöm inte bort att du aldrig är ensam

Det här är helgen på året som är fylld av minnesstunder...

Självmord vanligt bland äldre
18 februari, 2020 Depression & Ångest

Självmord vanligt bland äldre

Män över 80 år har de högsta självmordstalen i Sverige....

Hälsan påverkas av vår tarmflora
3 februari, 2020 Bättre liv

Hälsan påverkas av vår tarmflora

I befolkningsstudien Malmö Offspring Study forskar man ...

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq

Enkät om antibiotikaanvändning

Hur ser du på antibiotika? Svara på 6 snabba frågor – tar 1 minut!

Till enkäten