Ange ditt sökord

Använd rena redskap, se till att du håller rent på arbetsbänken och diska alltid knivar och skärbrädor noga efter att du hanterat rått kött och kyckling. Foto: Shutterstock

Använd rena redskap, se till att du håller rent på arbetsbänken och diska alltid knivar och skärbrädor noga efter att du hanterat rått kött och kyckling. Foto: Shutterstock

Rötmånad – så tar du hand om maten

Under årets varma och fuktiga månader finns det risk att drabbas av magsjuka om du inte tänker på hur du hanterar livsmedel. Ett av de allra bästa hjälpmedlen under rötmånaden är faktiskt du själv.

Annons:

Rötmånaden börjar traditionellt i slutet av juli men egentligen är det faktorer som vädret , värme och fukt som avgör om det är rötmånad eller inte.

Därför är det viktigt att ta rötmånaden på allvar

I och med ett varmare och fuktigare klimat så frodas även bakterier och mögel. Bakterier och mögel kan sprida sjukdomar som magsjuka. De allra flesta klarar sig undan lindrigt i samband med magsjuka, det kan däremot vara både besvärligt och tråkigt att behöva spendera tid på toletten. För personer som har ett nedsatt immunförsvar, som äldre eller sjuka, kan det däremot vara mycket besvärande att drabbas av magsjuka.

Genom korrekt förfarande med livsmedel minskar du risken för att bakterier och mögel sprids under rötmånaden. Kom ihåg att många av dessa råd och tips även gäller under resten av året och inte bara under sommarhalvåret.

Lita på dina egna sinnen – titta, lukta och smaka

Våra egna sinnen kan hjälpa oss avgöra om maten är okej eller inte. Titta på maten, lukta och smaka vilket kan ge dig en fingervisning om maten är okej eller inte. Lär även barn att känna igen doft och smak på mat så att de får en uppfattning om hur man bedömer om maten går att äta.

Mat som förvarats i rätt temperatur kan konsumeras även efter bäst före-datumet. Titta, lukta och smaka på maten – verkar den okej går den att äta.

När du handlar mat

Precis som för leverantörerna till butiken är kylkedjan en viktig faktor för att hålla maten fräsch. Kylkedja innebär att maten hålls kyld kontinuerligt. Det hjälper till att minska risken för bakterier och mögel i maten.

På sommaren kan det bli mycket varmt i bilen, det även om solen inte gassar. Det kan vara bra att ta med en kylväska, antingen med kylklampar eller eldriven, för att förvara maten i. Det gäller särskilt om du vet med dig att du ska åka en längre sträcka med maten eller om det dröjer innan maten kommer in i en kyl igen.

När du kommer hem från butiken

Se till att alltid hålla ordentligt kallt i din kyl, lagom temperatur är +4 grader, och att kylvaror omedelbart kommer in i kylskåpet. Om du låter kylvaror stå framme i rumstemperatur kortar du hållbarhetstiden väsentligt. Där det är som kallast i kylen kan du med fördel placera känsliga livsmedel som köttfärs och färsk fisk.

För att undvika matsvinn och för att bibehålla hållbarhetstiden är det bra att tänka på att bara ta fram vad du tror kommer att gå åt till måltiden. Att ta fram mer, till exempel av kylvaror, som sedan stoppas tillbaka in i kylen riskerar att korta ner hållbarhetstiden.

Hantera livsmedel korrekt

För att undvika att sprida bakterier behöver du hantera maten korrekt, bland annat genom god handhygien. Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat och efter att du har hanterat rått kött och kyckling. Använd rena redskap, se till att du håller rent på arbetsbänken och diska alltid knivar och skärbrädor noga efter att du hanterat rått kött och kyckling.

När det gäller rått kött och kyckling är det också viktigt att du vid exemelvis grillning inte använder samma fat och redskap till den färdiga maten som till den råa. Se även till att genomsteka såväl kyckling som köttfärs.

På vift

Är du ute på vift, en utflykt eller båttur eller kanske bara en dag i stugan, tänk på att även där hantera livsmedel så korrekt som det bara är möjligt. Använd en kylväska för att ta med maten, glöm inte kylklamparna.

Vid kontakt med djur och efter toalettbesök, tvätta händerna. Om det inte finns rinnande vatten, ta med och använd descinficerande våtservetter. Särskilt viktigt är det att du tvättar händerna innan du hanterar livsmedel och lagar mat.

Annons:

Källor:

Livsmedelsverket

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: