Ange ditt sökord

Råd och uppmuntran vid ryggskott kan visa sig lika effektivt som smärtstillande läkemedel. Foto: Shutterstock

Råd och uppmuntran vid ryggskott kan visa sig lika effektivt som smärtstillande läkemedel. Foto: Shutterstock

Råd och uppmuntran kan bota ryggskott

För att lindra ryggskott kan uppmuntran och råd vara minst like effektivt som smärtstillande läkemedel.

Annons:

Det visar en australiensisk studie. 

Tre typer av behandlingar

Studien, som publicerats i tidskriften the Lancet, gick ut på att man genom lottning delade upp patienter i tre olika grupper med cirka 500 personer i varje grupp.

I en grupp fick patienterna verksamma mediciner, i den andra gruppen fick patienterna ta medicin vid behov och i den tredje gruppen fick patienterna icke verksamma mediciner, alltså placebo. Varken patienterna själva eller vårdpersonal visste vilka patienter som tillhörde vilken grupp. 

Blev bra tidigare

Studien visade att patienterna i den tredje gruppen, alltså de som fick placebo, blev bra i ryggen en dag tidigare än de andra. Man såg också att det inte fanns någon skillnad i smärtnivå, sömnkvalitet, rörelseförmåga eller livskvalitet mellan de olika grupperna.

Gemensamt för alla tre grupperna var att de i behandlingen av ryggskott fick såväl uppmuntran som råd från vårdpersonal. 

Råd och uppmuntran

Forskarna konstaterar, baserat på resultatet av studien, att det i framtiden inte bör vara självklart att ge smärtsstillande (Paracetamol) till personer med ryggskott.

Istället vill man fokusera på att ta reda på vad i placebobehandlingen, alltså de som inte fick några smärtstillande läkemedel, som var så framgångsrikt då man drar slutsatsen att uppmuntran och råd tycks vara minst lika bra som smärtstillande Paracetamol.

Annons:

Källor:

Ch M Williams et al "Efficacy of paracetamol for acute low-back pain: a double-blind, randomised controlled trial " The Lancet July 24, 2014,  dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(14)60805-9

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: