Ange ditt sökord

Träningsgruppen hade en förbättrad benstyrka, balans och gångförmåga. Foto: Shutterstock

Träningsgruppen hade en förbättrad benstyrka, balans och gångförmåga. Foto: Shutterstock

Rätt träning förbättrar balansen hos äldre

Ett intensivt träningsprogram tycks förebygga fallolyckor och ge positiva fysiska långtidseffekter hos äldre vid särskilda boenden.

Annons:

Det visade forskning som Erik Rosendahl vid Umeå universitet publicerade för ett par år sedan. En annan studie som Eva Ekvall Hansson, forskare vid samhällsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet visade i sin tur att intensiv träning också skulle kunna förbättra yrselproblem.

Intensivt träningsprogram

I en av studierna av deltog 191 äldre personer vid nio särskilda boenden i Umeå. Under tre månader deltog försökspersonerna antingen i ett intensivt träningsprogram eller i en kontrollaktivitet som inte innehöll fysisk träning.

I anslutning till varje tränings- eller aktivitetstillfälle fick deltagarna antingen ett proteinrikt näringstillskott eller en placebodryck.

Förbättrad benstyrka

Träningsgruppen hade en förbättrad benstyrka, balans och gångförmåga tre månader efter sista tränings- respektive aktivitetstillfället.

Fallolyckor minskade under sex månader efter träningen hos dem som fått en förbättrad balans av sin träning.

Utmanar balanssinnet

Eva Ekvall Hansson, forskare vid samhällsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet visar vidare i sin avhandling att intensiv träning som utmanar balanssinnet har god effekt.

Yrselpatienten fick till exempel balansera på en balansplatta, gå baklänges samtidigt som hon vred på huvudet fram och tillbaka, och stå på en mjuk dyna samtidigt som hon blundade och vred på huvudet.

Goda resultat

Studierna visar på goda resultat för både whiplashpatienter med yrsel och för äldre personer där yrseln beror på åldersförändringar av bland annat synen, balansorganen eller känseln i leder och ben. Denna grupp är den allra största bland de yrselpatienter som söker till primärvården.

– Många av de äldre studiepatienterna som tagit upp sina yrselbesvär med sin läkare hade ibland fått höra att de var åldersrelaterade och inte gick att göra något åt men visst är det möjligt att göra något åt yrselproblem inom primärvården, säger Eva Ekvall Hansson.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: