Ange ditt sökord

Något så enkelt som att placera frukt och grönsaker innan den varma maten i skolmatsalen kan göra att barn äter nyttigare. Foto: Shutterstock

Något så enkelt som att placera frukt och grönsaker innan den varma maten i skolmatsalen kan göra att barn äter nyttigare. Foto: Shutterstock

Rätt placering av frukt och grönt får elever att äta nyttigare

Mer tilltalande mat och rätt placering av frukt och grönt kan göra att barn äter mer av de nyttiga alternativen i skolmatsalen. 

Annons:

Det visar en ny, amerikansk studie som har publicerats i tidskriften JAMA Pedriatics. 

Ville se hur man kan påverka elevernas val av mat

Syftet med studien var att utvärdera kort- och långsiktiga effekter av hur exponering av mat och samarbete med en professionell kock kunde påverka skolelevers val av mat och konsumtion.

Studien tillhör de största i sitt slag och inkluderar 2638 elever i årskurs 3 till 8. Studien genomfördes skolåret 2011-2012 i 14 amerikanska grund- och mellanstadieskolor. 

Bättre att placera det nyttiga först

Resultatet av studien visade att enkla medel, såsom i vilken ordning maten exponerades och hur den såg ut, kunde få barnen att äta nyttigare. Hur frukt och grönsaker placerades i förhållande till varmrätten visade sig vara av stor betydelse för barnens intag av dessa livsmedel.

Man såg till exempel att frukt och grönt som barnen såg när deras tallrik fortfarande var tom innan de hade hunnit ta av varmrätterna gjorde att de tog mer av det nyttiga. När frukt och grönt erbjöds efter den varma maten fanns det däremot inte lika mycket plats kvar på tallriken för de hälsosammare valen.

Viktigt att maten ser tilltalande ut

Forskarna kunde också konstatera att intaget av frukt och grönt ökade i de fall då skolornas kökspersonal fick utbildning av en professionell kock i att göra maten mer tilltalande. De kockförbättrade måltiderna var också den enda metoden som även bidrog till att konsumtionen blev större. 

Att frukt- och grönsaksintaget ökade hos eleverna tack vare vart frukt och grönt placerades i matsalen kunde man se redan efter 3 månader. Dock krävdes det över ett halvår innan kockens närvaro och hjälp gav några effekter på vilken sorts mat eleverna placerade på tallriken. 

Samarbete med kock borde övervägas 

Slutsatsen av studien är att skolor borde överväga att samarbeta med professionella kockar, och göra maten mer aptitlig, i kombination med att planera i vilken ordning maten ska presenteras. I ett långsiktigt perspektiv skulle det få barn att öka sitt intag av frukt och grönt, anser forskarna bakom studien.

Något att ha i åtanke är dock att nya rutiner kan ta tid att få in i system, därför kan effekten av det nya arbetssättet med skolmaten dröja några månader. Skolor bör därför ha tålamod även om de i ett första skede stöter på motstånd.

Annons:

Källor:

Effects of choice architecture and chef-enhanced meals on the selection and consumption of helthier school foods. A randomized clinical trial. Cohen et al. JAMA Pedriatrics. DOI: 10.1001/jamapediatrics.2014.3805, Sveriges Radio

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: