Ange ditt sökord

Strokevården i Sverige är ojämlik ur flera aspekter. Foto: Shutterstock

Strokevården i Sverige är ojämlik ur flera aspekter. Foto: Shutterstock

Pressat sjukhus ger sämre strokebehandling

Vid stroke räknas varje minut och det är viktigt att få rätt behandling tidigt. De sjukhus som har en hög beläggning är mindre benägna att lägga in patienter direkt på en strokeenhet jämfört med de som har mindre beläggning. 

Annons:

Detta kan påverka strokedrabbade patienter och är något som kan leda till sämre behandling, enligt en ny avhandling vid Umeå universitet.

Särskild strokeenhet är viktigt

Eftersom det för strokepatienter är viktigt att få rätt behandling inom rätt tid rekommenderar Socialstyrelsen att alla patienter läggs in på en speciell strokeenhet. Personalen där är speciellt kunniga och kan ge patienten bästa möjliga vård, vilket kan minska dödligheten och funktionsnedsättningen.

Trots detta läggs alltså inte alla strokepatienter in på den speciella strokeenheten som första vårdenhet.

Den nya avhandlingen visar att chansen att komma till strokeenheten som första vårdenhet på sjukhuset minskar om sjukhuset har en hög beläggning och att chanserna minskar ju högre beläggningen är.

Ojämlik vård

Utöver beläggningsgraden spelar det också roll vilken tid på dygnet den strokedrabbade patienten kommer in till sjukhuset. Om patienten kommer in under jourtid ökar sannolikheten att denna kommer direkt till strokeenheten, jämfört med dagtid.

– Det är viktigt att komma tillrätta med den här ojämlikheten så att strokepatienter får bästa möjliga behandling oavsett vilket sjukhus man kommer till och vilken tid på dygnet man kommer in, säger David Darehed, doktorand och läkare, i ett pressmeddelande.

Trots att den nya avhandlingen visar vad som kan förbättras inom strokevården, lyfter David Darehed även något positivt.

– Den positiva nyheten är att sedan 2010 har tiden till att propplösande behandling sätts in på sjukhus i genomsnitt kortats med nästan en halvtimme. Det har räddat i storleksordningen 40 människoliv varje år i Sverige.

Så känner du igen stroke

Ett enkelt sätt för personer utanför sjukvården att kontrollera om en person kan ha drabbats av stroke är att göra det så kallade AKUT-testet. Om en person plötsligt börjar bete sig annorlunda och man misstänker stroke ber man personen i fråga utföra följande handlingar:

A – Ansikte. Be personen le och visa tänderna.

K – Kroppsdel. Be personen lyfta armarna och hålla kvar i 10 sekunder.

U – Uttal. Be personen säga en enkel mening som “det är vackert väder i dag”.

T – Tid. Varje minut räknas för att rädda liv. Ju fortare behandling sätts in, desto mindre blir skadorna – ring 112!

Läs mer om stroke här! 

Annons:

Källor:

Umeå universitet, Socialstyrelsen

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: