Ange ditt sökord

Potensproblem

Potensproblem

De flesta män får tillfälliga potensproblem någon gång under livet. Nära hälften av alla män över 40 år upplever att de har problem då och då. Statistiken visar ändå att det är relativt ovanligt med potensproblem före 50-årsåldern men att det blir vanligare med åren.

Annons:

Även om en halv miljon svenska män lider av potensproblem är det bara runt 10 procent som får behandling. Många lider alltså i det tysta, helt i onödan, eftersom det idag finns flera olika sätt att behandla.

Problem med potensen

Definitionen av potensproblem är att man antingen saknar förmågan att få stånd eller inte kan behålla det tillräckligt länge för att fullborda ett samlag. Besvären kan se väldigt olika ut. Penis styvhet kan påverkas, hur länge erektionen varar, eller hur lång tid som måste gå mellan varje utlösning. Många män med potensproblem upplever också att deras sexlust minskar eller försvinner. Det är även vanligt att utlösningen blir fördröjd eller uteblir.

Varför just jag?

Orsakerna till potensproblem kan variera. Hur det yttrar sig beror på om orsakerna är fysiska eller psykiska. Är problemen av psykisk art brukar de komma plötsligt. I allmänhet kan man få erektion under förspelet, men erektionen försvinner strax före eller under ett samlag.
Vid fysiska orsaker uppstår problemen gradvis. Förmågan att få stånd försämras men lusten är kvar. Det beror ofta på en bakomliggande sjukdom. Om besvären kommit smygande, särskilt för män över 45 år, kan det vara bra att kontrollera blodtryck, blodsocker och blodfetter eftersom det är vanliga orsaker till potensproblem.

Vad är det som händer i kroppen när man får stånd?

När en man får stånd är både blodkärl och nervsystem aktiverat. Vid sexuell stimulering öppnar sig artärerna i penis och blod strömmar in. I och med att blod lätt strömmar in i penis utan att strömma därifrån blir penis styv.

Det finns hjälp att få vid erektionsproblem

Det kan vara jobbigt för en man att söka hjälp när han har potensproblem. Det kan kännas pinsamt och osäkert. Då kan det vara värt att komma ihåg att läkare och sexologer är vana och möter dessa problem dagligen.

Det kan vara bra att göra ett självtest och skriva ut och ta med vid besöket. Ibland kan det vara lättare att ha med checklistan till läkaren när man ska prata om problemet

Behandling vid erektionsproblem

Trots att en halv miljon svenska män lider av potensproblem är det bara runt 10 procent som står under behandling. Vissa män vill inte erkänna att de har problem och andra vågar inte söka hjälp. Det finns idag flera olika mediciner och metoder för att behandla sviktande potens så hjälp går att få.

Tabletter är idag den vanligaste behandlingsmetoden mot potensproblem. De underlättar blodflödet till penis så att ett naturligt stånd uppnås. De fungerar bara när mannen är sexuellt stimulerad.
En del patienter som får står på tablettbehandling behöver prova minst 3-4 gånger innan erektionen fungerar. I vissa fall får man full effekt först efter 8 gånger. Detta kan bero på psykiska spänningar, förväntningar eller om patienten inte har haft sex under en tid. Därför är det viktigt att ge behandlingen lite tid och pröva sig fram om läkemedlet inte ger effekt de första gångerna.

Goda råd

I de allra flesta fall är potensproblem en fysisk åkomma som kan behandlas. I och med att det finns många alternativa behandlingsmetoder, så finns det metoder för de allra flesta.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: