Ange ditt sökord

De flesta hundarna som kommer in behandlas för ledproblem och då är vattengymnastik en skonsam träningsform. Foto: Shutterstock

De flesta hundarna som kommer in behandlas för ledproblem och då är vattengymnastik en skonsam träningsform. Foto: Shutterstock

Populärt med rehab för hundar

Rehabiliteringsträning är inte längre bara något för oss människor. Numera är även rehab för hundar ett allt vanligare inslag efter en skada eller operation. 

Annons:

Hundrehab har slagit stort på senare år. Många hundägare har också tecknat en särskild försäkring som ersätter eventuella kostnader för rehabiliteringsträning. 

Hundar kan också få ryggproblem 

Vi människor har förstått vikten av att ha en frisk och vältränad kropp och nu har vi börjat inse att detta även gäller våra fyrfotade vänner. För precis som oss människor kan hundar få ont i ryggen och behöva hjälp att få tillbaka rörligheten. 

Lena Weber har en bakgrund i djurmedicin och startade för ett år sedan Halmstad Hundrehab. Hon tror att ökad kunskap är ett av skälen till den stora efterfrågan. Det gör att hundägare ställer högre krav och vill ha tillgång till bättre vård. 

Ledproblem vanligaste åkomman

Enligt Lena Weber kan rehabiliteringen göra att hundens livslängd ökar med upp till tre år. Det kan vara värt att ha i bakhuvudet eftersom antalet äldre hundar ökar och i takt med det ökar också behandlingarna av åldersrelaterade sjukdomar som artros och spondylit.

De flesta hundarna som kommer in behandlas för just ledproblem och neurologiska skador. En skonsam träningsform vid ledskador är vattengymnastik. Det gör sig bra efter exempelvis en operation.

Mer än bara rehabilitering

Det har också blivit vanligt att teckna en rehabförsäkring. På så vis kan man få ersättning för kostnader som simning, massage eller stretching i de fall då hunden råkar ut för en skada eller operation. 

Men alla hundar som kommer till rehabilitering är inte där för att bota en skada. Lena Weber berättar till exempel att en del tävlingshundar kommer till hennes hundrehab för att få träning och andra bara för att de tycker att det är så fantastiskt roligt.

Annons:

Källor:

SVT nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: