Ange ditt sökord

Personer med nedsatt immunförsvar eller kroniska lungsjukdomar bör vara uppmärksamma på pollenvarningar, då höga nivåer pollen kan öka risken att drabbas av covid-19. Foto: Shutterstock

Personer med nedsatt immunförsvar eller kroniska lungsjukdomar bör vara uppmärksamma på pollenvarningar, då höga nivåer pollen kan öka risken att drabbas av covid-19. Foto: Shutterstock

Pollenhalt påverkar försvaret mot covid

Pollen påverkar motståndskraften mot det pandemiska viruset SARS-CoV-2.  En studie i 31 länder visar att koncentrationen pollen i luften bidrar till hur många människor som drabbas av Covid-19.

Annons:

Studien visade att antalet infekterade (räknat per 100 000 invånare) är signifikant högre vid höga pollenhalter. Vid låga pollenhalter såg man ett lägre antal infekterade.

– Effekten handlar om hur det allmänna virusförsvaret reagerar på pollen. Alltså påverkas alla människor, också de som inte är allergiker, och effekten orsakas inte bara av allergiframkallande pollen, utan också av andra pollen, säger Åslög Dahl, pollenforskare och en av en av de forskare som bidragit till den epidemiologiska studien i PNAS.

Studien omfattar fem kontinenter

Den nu publicerade studien omfattar befolkningen i 130 olika regioner (248 mätstationer) i 31 länder på fem kontinenter, från början av mars till 8 april år 2020.  Man har gjort en tvärsnittsstudie på allt material och analyserat de olika länderna var för sig, och tagit hänsyn till befolkningstätheten, meteorologiska faktorer, förekomst eller avsaknad av lockdown i samhället, och olika grader av lockdown.

De dagar som föregåtts av tre till fyra dygn med höga pollenhalter, det vill säga 200 till 250 pollen per kubikmeter luft eller mer, såg man att fler människor infekterades än på dagar som föregåtts av några dagar av låga pollenhalter.

En ökning av pollenkoncentrationen i luften med 100 pollen per kubikmeter luft innebar att antalet infektioner per 100 000 invånare i snitt ökade med fyra procent, ibland i samverkan med temperatur och luftfuktighet.

Pollen försvagar motståndskraften

Pollen sprider inte viruset. Men det har tidigare visats att exponering för pollen försvagar motståndskraften mot vissa säsongsbundna luftvägsvirus genom att försvaga utsöndringen av interferoner på slemhinnornas yta.

– Dessa är viktiga signalämnen i immunförsvarets första försvarslinje mot virusinfektioner. Interferoner gör det svårare för viruset att föröka sig och aktiverar ytterligare delar av immunförsvaret, som kan bekämpa viruset. Pollen läcker ut olika ämnen i kontakt med fukt, men det är ännu inte känt precis vilket ämne det är som dämpar interferonernas verkan, säger Åslög Dahl.

Allergimedicin verkningslös

Personer som tillhör en riskgrupp bör vara uppmärksamma på pollenvarningarna, och vidta åtgärder som annars rekommenderas allergiker vid höga pollenhalter, anser hon.

– Men allergimedicin hjälper inte mot hämningen av interferoner, eftersom detta inte handlar om någon allergisk reaktion.

Riskgrupper omfattar personer med nedsatt immunförsvar på grund av ålder eller sjukdom och personer med kroniska lungsjukdomar.

Munskydd med partikelfilter

– Ett sätt att skydda sig mot luftburet pollen är att använda ett munskydd som filtrerar bort partiklar, så kallade FFP2, som finns att köpa på apotek. Ett vanligt munskydd fungerar inte lika bra, men är troligen bättre än inget.

Däremot avråder Åslög Dahl från att vädra vid höga pollenhalter.

– Vädra inte. Skölj ur håret när du kommer hem. Byt kläder och tvätta örngott och övriga sängkläder ofta. Dammsug ofta. Häng inte kläder till tork utomhus. Tänk på att husdjur som vistas ute kan ha pollen med sig i pälsen inomhus, säger hon.

Annons:

Källor:

Göteborgs universitet

pnas.org

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: