Ange ditt sökord

Kolla gärna igenom kroppen om du har vistats i naturen i områden där fästingar håller till. Foto: Shutterstock

Kolla gärna igenom kroppen om du har vistats i naturen i områden där fästingar håller till. Foto: Shutterstock

Plocka bort fästingar på rätt sätt

När sommaren äntligen är här får vi tyvärr även dras med de mindre efterlängtade fästingarna. Fästingsäsongen är nu i full blom. TBE och borrelia är sjukdomar som kan föras över från infekterade fästingar till oss människor om vi blir bitna, så det gäller att vara uppmärksam om någon fästing kryper på kroppen och ta bort fästingen på rätt sätt om den bitit sig fast.

Annons:

Det finns vaccin mot TBE, Tick Borne Encephalitis, men däremot finns inget vaccin mot bakteriesjukdomen borrelia. De flesta som drabbas av borrelia får lindriga besvär och blir friska efter att ha behandlats med antibiotika. Men om sjukdomen sprider sig till nervsystemet och lederna, kan det ta längre tid att bli frisk.

Har du fått borrelia?

Man kan ha borrelia utan symtom, men när man får symtom handlar det vanligtvis om rodnad vid bettet, som uppkommer en till fyra veckor efteråt. Denna rodnad kan se olika ut och även vara större än fem centimeter i diameter, klia och domna och för vissa har rodnaden formen av en ring eller bleknat i mitten.

– Borrelia kommer lite i skuggan av TBE men att få borrelia kan orsaka stora och smärtsamma besvär. Utöver värk i flera delar av kroppen kan sjukdomen även påverka nervsystemet och kan i värsta fall orsaka förlamning, säger Rolf Gustafson, specialist i infektionssjukdomar och klinisk immunologi på Doktor24.

Så plockar du bort en fästing på rätt sätt

  • Använd en pincett eller en fästingborttagare. Båda finns att köpa på apotek.
  • Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra långsamt rakt ut.
  • Försök att få med hela fästingen. Om det blir en del kvar kan du låta det vara.
  • Tvätta bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

– Har du vistats i områden där fästingar finns så ta som vana att kontrollera kroppen. Fästingar kan vandra omkring i timmar på kroppen innan de biter sig fast.  Borrelia överförs efter 1-2 dygn medan TBE-virus överförs så snart fästingen hunnit bita sig fast så här finns ingen tidsfrist, säger Rolf Gustafson.

Så undviker du fästingbett

Vissa personer är mer attraktiva för fästingarna än andra. Både koldioxiden i vår utandningsluft och våra olika dofter (fermoner) är saker som påverkar hur populära vi är bland fästingarna.

– Nyduschad person i vita kläder som täcker armar och ben är mindre attraktivt för fästingarna än kortärmat och barbent men långt ifrån en garanti från att slippa bli biten. Är man husdjursägare finns risk att fästingarna överger husdjuret och biter sig fast hos husse eller matte i stället, fortsätter Rolf Gustafson.

Kort om Borrelia

Borrelia smittar via bett av fästingar som bär på borreliabakterier. Många som smittas av borrelia får inga symtom eller besvär alls medan andra kan få hudrodnader. Borrelia kan också orsaka huvudvärk och värk som strålar ut i nacken, armarna, ryggen och benen. Borrelia kan även orsaka en ledinflammation (borreliaartrit) och ibland kan nervsystemet påverkas (neuroborrelios). Borrelia förekommer i nästan hela Sverige och längs kusterna, framför allt i de sydöstra delarna av Sydsverige och Mellansverige kan upp en tredjedel av fästingarna vara bärare av borreliabakterier. En borreliainfektion kan botas med antibiotika.

Kort om TBE

TBE, Tick Borne Encephalitis, är en virussjukdom som sprids genom bett från infekterade fästingar. Inkubationstiden är vanligen 1–2 veckor. De tidigare symtomen för TBE kan vara huvudvärk, muskelvärk, trötthet eller feber. Dessa symtom kan vara i upp till en vecka. Därefter får upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Har personen blivit drabbad av en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna uppträder dessa vanligtvis en vecka efter att de första symtomen avtagit. Symtomen för hjärn- eller hjärnhinneinflammation innefattar bland annat hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljuskänslighet och ljudkänslighet samt koncentrationssvårigheter. Cirka 10 procent av de som drabbas av hjärn- eller hjärnhinneinflammation kan få olika symtom på förlamning.

Annons:

Källor:

Folkhälsomyndigheten

1177

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: