Ange ditt sökord

Om du har sprutfobi är upplever du en stark rädsla inför att ta blodprov eller sprutor. Foto: Shutterstock

Om du har sprutfobi är upplever du en stark rädsla inför att ta blodprov eller sprutor. Foto: Shutterstock

Plåster kan komma att ersätta sprutor

Glädjande besked för dig som är spruträdd, nu testas en ny teknik där influensavaccin istället ges via ett plåster. Det kan även göra det lättare att distribuera vaccin till grupper som verkligen behöver vaccinera sig.

Annons:

Amerikanska forskare har testat metoden på en grupp människor i en så kallad säkerhetsstudie i USA.

Plåster på armen 

Plåstret som är ungefär lika stort som en tumme består av flera hundra mycket små nålar som försvinner när vaccinet är levererat. Plåstret, som ska sitta på i 20 minuter, kan därefter kastas i papperskorgen.

Förutom att det är ett smidigt handhavande, du skulle kunna applicera det själv, är plåstret även lätt att förvara då det är litet och inte känsligt för vare sig kyla eller värme. 

Säkerhetsstudie i USA

Forskare har nu undersökt möjligheterna genom en så kallad säkerhetsstudie på 100 personer. Försökspersonerna delades in i tre grupper där en grupp fick vaccin via spruta, en fick plåstret av en sjuksköterska och en grupp fick sätta på plåstret på egen hand.

Plåstret som användes i den sistnämnda gruppen innehöll av säkerhetsskäl dock inget vaccin.

Lika högt immunsvar som en spruta

Resultaten från studien visar att plåstret gav lika högt immunsvar som en spruta. Åker Örtqvist är överläkare på Smittskydd Stockholm och till Sveriges Radio säger han att anledningen kan vara att det i huden finns många celler som kan ta hand om viruspartiklar och bilda imunnsvar mot viruset.

Även om studien anses relativt liten, vilket även Åke Örtqvist påpekar i sin kommentar till radion, så ger den ändå en fingervisning om hur tekniken skulle kunna komma att förbättra möjligheterna för distribution av viktiga vaccin.

Nå bredare 

Att förenkla distributionen av vaccin skulle kunna bidra till att en grupper av personer som verkligen behöver vaccinera sig, som barn, äldre och multisjuka, verkligen kan göra detta. De biverkningar som uppstod från plåstret var relativt milda, bland annat hudirritation hos vissa av försökspersonerna. 

Forskarna bakom studien tror på en snabb utveckling inom området och att vaccinplåstret skulle kunna finnas på marknaden inom två år.

Fakta sprutfobi

Plåstret finns inte på marknaden idag så än så länge gäller vaccination via sprutor. Om du har sprutfobi upplever du en stark rädsla inför att ta blodprov eller sprutor. Du kanske undviker att söka vård eller vaccinera dig av rädsla för nålstick. Om rädslan är så stark att den hindrar dig i olika situationer och gör att du undviker sprutor och stick räknas det som en fobi. Spruträdsla kallas för en specifik fobi och är en variant av blodfobi. När du har sprutfobi är det vanligt att ditt blodtryck sjunker kraftigt, du kan bli yr och ibland även svimma, du får paniksymtom, som hjärtklappning, andnöd, yrsel och uppleva att du förlorar kontrollen. Reaktionerna kan upplevas som mycket obehagliga, men de är ofarliga. 

Hur kan jag göra för att hantera min spruträdsla? Det första steget för att är att bli medveten om din rädsla är att vara uppmärksam på ditt beteende. För att rädslan ska försvinna hjälper det inte att undvika sprutor och blodprov. Du kan övervinna din rädsla genom att steg för steg vänja dig vid nålar och sticksituationer. Stanna kvar i sticksituationen trots att du först blir rädd och lägg märke till hur din rädsla påverkas.

Annons:

Källor:

Sveriges Radio, 1177

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: