Ange ditt sökord

Orientering anses vara så bra för pensionärer för att det tränar både kroppen och hjärnans kognitiva funktioner.  Foto: Shutterstock

Orientering anses vara så bra för pensionärer för att det tränar både kroppen och hjärnans kognitiva funktioner. Foto: Shutterstock

Pensionärer som orienterar åldras hälsosamt

Pensionärer som orienterar får ett mer hälsosamt åldrande än andra. Forskarna bakom studien menar att orientering håller både kropp och själ alert. 

Annons:

Studien genomfördes vid Örebro universitet och nu hoppas forskarna att resultatet ska kunna användas för att hjälpa äldre som inte mår bra.

Orientering aktiverar både kropp och hjärna

Orientering anses vara så bra för pensionärer för att det tränar både kroppen och hjärnans kognitiva funktioner. Det är en individuell sport som förutsätter rörelse, samtidigt som hjärnan aktiveras i och med att de letar kontroller med hjälp av karta och kompass. Det finns också en social aspekt i orientering med fikastunder, samling runt kartan och möten över generationsgränserna.  

Alla ovanstående kriterier gör att orientering utgör en bra modell för ett hälsosamt åldrande, berättar medicinforskaren Ida Schoultz, som tillsammans med doktorand Lina Östlund-Lagerström har genomfört studien. 

God maghälsa viktigt för välbefinnandet

Resultatet har forskarna fått fram genom att följa en grupp veteranorienterare och jämfört dem med andra pensionärer. Det visade sig då att orienterarna mår bättre och har nästintill inga problem med varken magen eller depression. Flera av orienterarna som deltog studien berättar att de upplever sig själva som fysiskt starka och trycker på vikten av att ha en bra maghälsa. 

Lina Östlund-Lagerström är inne på samma spår och menar att en välmående mage är oerhört viktigt för vårt välbefinnande. Hon berättar till exempel att bland den vanliga gruppen pensionärer som de följde i studien så var det 42 procent som hade problem med magen, vilket såklart påverkade deras hälsa negativt. 

Resultaten ska hjälpa andra

En förhoppning är nu att med hjälp av resultaten kunna arbeta förebyggande, dels för människors bästa och dels för att minska trycket på sjukvården. Ida Schoultz menar att om vi förstår vad det är som gör att orienterarna mår så bra som kan vi hjälpa andra.

Men det räcker inte med att bara motivera äldre att röra på sig, det behövs något mer än så. Orienterarna håller ju inte bara på med sin sport för att hålla sig friska, säger Ida Schoultz. De gör det framförallt för att det ger dem glädje och passion. Det tillsammans med en aktiv kropp och hjärna gör att pensionärerna får ett hälsosamt liv och åldrande. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: