Ange ditt sökord

Babesios förekommer främst bland boskapsdjur, som kor och får, i mellersta delarna av landet  Foto: Shutterstock

Babesios förekommer främst bland boskapsdjur, som kor och får, i mellersta delarna av landet Foto: Shutterstock

Ovanliga fästingsmittan babesios upptäckt i Sverige

En ovanlig typ av fästingsmitta, babesios, har upptäckts hos två personer i Sverige. Smittan, som främst återfinns hos djur, är släkt med malariaparasiten och det är ännu oklart hur utspridd fästingsmittan är.

Annons:

Fästingsmittan kan framförallt drabba personer som saknar mjälte och har nedsatt immunförsvar. Smittan bedöms vara som såväl ovanlig som ha en låg smittorisk.

Mest förekommande bland boskapsdjur

Babesios förekommer främst bland boskapsdjur, som kor och får, i mellersta delarna av landet. Till TT säger Maria Karlsson, doktor i zoologisk ekologi vid SLU att man inte vet exakt hur utbredd smittan är i Sverige.

Även om det finns ett hundratal babesiaarter och att smittan främst förekommer bland djur kan ett fåtal arter av smittan enligt en ny svensk studie även drabba människor.

Bryter ner röda blodkroppar

Bebesios är släkt med malariaparaasiten och bryter ner de röda blodkropparna i kroppen. Hitills har det dokumenterats två fall av bebsios i Sverige, varav en av patienterna saknad mjälte. Man vet sedan tidigare är att det är just personer som saknar mjälte som drabbas av sjukdomen.

Maria Karlsson, som har undersökt förekomsten av babesia hos svenska fästingar, samlade under sommaren 2014 totalt in 520 fästingar från delar av södra Sverige varav 22 bar på babesias.

Oerhört liten risk att bli smittad

Det har förekommit dödsfall hos patienter på grund av babesia, men då har det gällt personer med mycket nedsatt immunförsvar. Det säger Pia Forsberg, klinisk ledare för en stor svensk fästingstudie som legat till grund för upptäckten, till Vetenskapsradion.

Risken att bli smittad av babesia bedöms som oerhört liten och enligt den senaste, stora, studien som Pia Forsberg har lett handlade det bara om totalt två fästingar bland tusentals undersökta som bar på smittan.

Folkhälsomyndigheten känner till fästingsmittan

Att babesia förekommer i Sverige har Folkhälsomyndigheten känt till sedan länge och det är enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog, en relativt vanlig djursjukdom. Ändå är det relevant, särskilt inom vården, att man har kunskap om att babesia även har drabbat människor i Sverige.

Babesia är enligt Anders Tegnell i grund och botten en udda djursjukdom som i något enstaka fall har drabbat en människa och det finns ingen anledning till oro hos allmänheten.

Fakta babesios

Babesios, eller piroplasmos, är en fästingöverförd sjukdom, som är vanligt förekommande bland får och kor i södra och mellersta Sverige. Sjukdomen orsakas av att parasiten babesia, nära besläktad med malaria, förökar sig i de röda blodkropparna. I båda fallen där människor har drabbats av sjukdomen i Sverige har orsaken varit B.divergens. Hos personer som saknar en fungerande mjälte ger B.divergens en allvarlig sjukdom med bland annat malarialiknande symptom som hög feber, frossa, gulsot och njursvikt.

Babesios smittar enbart vid den vanliga fästingen, inte från människa till människa.

Annons:

Källor:

Folkhälsomyndigheten, Sveriges Radio, DN

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: