Omega-3 kopplas till minskad risk för typ 1-diabetes

Omega-3 kopplas till minskad risk för typ 1-diabetes

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2008-07-15
Uppdaterad: 2012-03-23
Författare: Annelie Petersson

Fettsyran omega-3 kan minska risken för att barn ska utveckla typ 1-diabetes. Det menar amerikanska forskare, som presenterar sina resultat i den vetenskapliga tidskriften JAMA.

Kosttillskott med torskleverolja har tidigare kopplats till minskad risk för typ 1-diabetes bland barn. Nu har forskare från University of Colorado genomfört en observationsstudie av 1 770 barn med hög risk för sjukdomen. Studiedeltagarna hade antingen ett genetiskt anlag för typ 1-diabetes eller så hade syskon eller föräldrar sjukdomen.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of the American Medical Association. Barnen följdes i genomsnitt i drygt sex år under perioden 1994 till 2006. Föräldrarna fick regelbundet svara på frågor om barnens kost, utifrån detta beräknades intaget av omega-3. Knappt 60 barn utvecklade typ-1 diabetes. Efter att ha justerat för andra riskfaktorer fann forskarna en koppling mellan högt intag av omega-3 och lägre risk att drabbas av typ 1-diabetes.

Resultaten bekräftades också i en delstudie där omega-3-innehållet i cellväggarna i barnens rödablodkroppar analyserades. Feta fiskar som lax, makrill och ål är rika både på omega 3 och vitamin D. Kosttillskott med torskleverolja har tidigare kopplats till minskad risk för typ 1-diabetes bland barn. Nu har forskare från University of Colorado genomfört en observationsstudie av 1 770 barn med hög risk för sjukdomen.

Studiedeltagarna hade antingen ett genetiskt anlag för typ 1-diabetes eller så hade syskon eller föräldrar sjukdomen. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of the American Medical Association. Barnen följdes i genomsnitt i drygt sex år under perioden 1994 till 2006. Föräldrarna fick regelbundet svara på frågor om barnens kost, utifrån detta beräknades intaget av omega-3.

 

Veckans fråga

Har den rådande situationen bidragit till att du känner dig ensam?

Nyhetsbrev

E-postadress