Ange ditt sökord

Omega-3 kopplas till minskad risk för typ 1-diabetes

Omega-3 kopplas till minskad risk för typ 1-diabetes

Fettsyran omega-3 kan minska risken för att barn ska utveckla typ 1-diabetes. Det menar amerikanska forskare, som presenterar sina resultat i den vetenskapliga tidskriften JAMA.

Annons:

Kosttillskott med torskleverolja har tidigare kopplats till minskad risk för typ 1-diabetes bland barn. Nu har forskare från University of Colorado genomfört en observationsstudie av 1 770 barn med hög risk för sjukdomen. Studiedeltagarna hade antingen ett genetiskt anlag för typ 1-diabetes eller så hade syskon eller föräldrar sjukdomen.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of the American Medical Association. Barnen följdes i genomsnitt i drygt sex år under perioden 1994 till 2006. Föräldrarna fick regelbundet svara på frågor om barnens kost, utifrån detta beräknades intaget av omega-3. Knappt 60 barn utvecklade typ-1 diabetes. Efter att ha justerat för andra riskfaktorer fann forskarna en koppling mellan högt intag av omega-3 och lägre risk att drabbas av typ 1-diabetes.

Resultaten bekräftades också i en delstudie där omega-3-innehållet i cellväggarna i barnens rödablodkroppar analyserades. Feta fiskar som lax, makrill och ål är rika både på omega 3 och vitamin D. Kosttillskott med torskleverolja har tidigare kopplats till minskad risk för typ 1-diabetes bland barn. Nu har forskare från University of Colorado genomfört en observationsstudie av 1 770 barn med hög risk för sjukdomen.

Studiedeltagarna hade antingen ett genetiskt anlag för typ 1-diabetes eller så hade syskon eller föräldrar sjukdomen. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of the American Medical Association. Barnen följdes i genomsnitt i drygt sex år under perioden 1994 till 2006. Föräldrarna fick regelbundet svara på frågor om barnens kost, utifrån detta beräknades intaget av omega-3.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: