Ange ditt sökord

Redan idag sker oanmälda dopingkontroller på de gym som är anslutna till Riksidrottsförbundet. Foto: Shutterstock

Redan idag sker oanmälda dopingkontroller på de gym som är anslutna till Riksidrottsförbundet. Foto: Shutterstock

Oannonserade dopingkontroller kan bli verklighet på alla gym

Snart kan du som går på gym behöva göra plötsliga dopingtest men innan det blir verklighet finns det såväl juridiska som etiska frågetecken att räta ut.

Annons:

Förslaget med oannonserade dopingskontroller på gym kommer från Socialdemokraterna.

Stora problem på gymmen

Idrottsminister Gabriel Wikström (S) säger till SVT Nyheter att man har sett att de största problemen med dopning finns på gymmen. 

Därför vill Socialdemokraterna nu inrätta en självständig antidopingsverksamhet. Därefter erbjuds alla gym att ansluta sig till verksamheten.

Många frågetecken

På de gym som är med i Riksidrottsförbundet görs redan idag oannonserade dopingskontroller men det är långt ifrån alla gym som är medlemmar i förbundet. Innan det nya förslaget kan bli verklighet menar dock Tommy Forsgren, expert på dopingsfrågor vid Riksidrottsförbundet, att det finns många både juridiska som etiska problem att lösa innan förslaget kan bli verklighet.

Ett av frågetecknen handlar om det etiska i att begära dopingskontroller från personer som inte är misstänkta för något menar Tommy Forsgren i sin kommentar till Svt Nyheter.

Legala följder osäkert

Det är även osäkert vilka legala följder eller konsekvenser det kan ha för den utövare som har illegala substanser i kroppen. 

Då handlar det enligt Svt Nyheter inte om brottsbekämpning i juridisk mening utan istället om eventuella sanktioner som att stänga av personen från gymmet.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: