Ange ditt sökord

Att äta hälsosamt kan vara en bra strategi för den som vill bibehålla hjärnans förmågor även på äldre dagar. Foto: Shutterstock

Att äta hälsosamt kan vara en bra strategi för den som vill bibehålla hjärnans förmågor även på äldre dagar. Foto: Shutterstock

Nyttig mat ger större hjärnor

När vi blir äldre minskar hjärnans volym eftersom nervceller dör naturligt, men genom att äta nyttigt kan vi få en större hjärna och därmed bibehålla god hjärnfunktion.

Annons:

Det visar en studie från en nederländsk forskargrupp. I sin analys såg de att personer som åt en kost rik på grönsaker, fullkorn och fisk hade störst hjärnor.

Stor studie på drygt 4 200 deltagare

Henrik Jörntell, neuroforskare vid Lunds universitet, har tagit del av studien och bedömer den som mer robust än tidigare gjorda studier som undersökt förhållande mellan hjärnstorlek och matvanor. 

I studien ingick drygt 4 200 nederländare i åldern 45 år och uppåt. Ingen av deltagarna hade demens eller någon annan form av kognitiv nedsättning. Först fick deltagarna fylla i en enkät bestående av cirka 400 frågor där de rapporterade hur mycket de ätit av olika livsmedel månaden innan. Därefter fick de genomgå en hjärnavbildning där forskarna mätte deras hjärnvolym. 

Två millimeter större hjärnor 

Upptäckten var att de som åt en kost som innehöll mycket grönsaker, frukt, fullkorn, nötter, mejeriprodukter och fisk, och med ett begränsat intag av sockerhaltiga drycker, hade störst hjärnor. Deras hjärnor var i genomsnitt två milliliter större om man jämförde med de personer vars kost innehöll mycket rött kött, mättat fett, sockerhaltiga drycker och salt.

Bara genom ålder så minskar hjärnans volym allt eftersom då nervceller dör naturligt. Ett års åldrande motsvarar en minskning på 3,6 milliliter.

Orsak och verkan inte klargjort

Studien visar dock bara på statistiska samband och man kan därför inte dra några slutsatser om orsak och verkan, vilket innebär att man likväl skulle kunna tolka effekterna åt andra hållet också. Eftersom de hade en större hjärna åt de nyttigare, eller så hade de en större hjärna för att de åt nyttigare, förklarar Henrik Jörntell.

Forskarna är däremot övertygade om att det är kosten som påverkar hjärnan och inte tvärtom, så vidare studier kommer att göras. 

Meike Vernooij, docent i radiologi och epidemiologi vid Erasmusuniversitetet i Rotterdam, Nederländerna, är en av forskarna bakom studien och han säger att det i andra studier har visat sig att personer med större hjärnvolym har bättre kognitiva förmågor. Att äta hälsosamt kan därför vara en bra strategi för den som vill bibehålla hjärnans förmågor även på äldre dagar.

Annons:

Källor:

SVT nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: