Ange ditt sökord

Med det nya lagförslaget hoppas regeringen att apoteken kan bli bättre på att lagerhålla mediciner. Foto: Shutterstock

Med det nya lagförslaget hoppas regeringen att apoteken kan bli bättre på att lagerhålla mediciner. Foto: Shutterstock

Nytt lagförslag ska ge bättre service på apoteket

Regeringen ska lägga fram ett lagförslag som är tänkt att förbättra servicen på landets apotek. Lagförslaget ska förstärka den 24-timmarsregel som redan finns på plats idag.

Annons:

Enligt 24-timmarsregeln har nämligen alla patienter rätt att få ut sina läkemedel inom 24 timmar.

Fungerat dåligt

Regeln, som även har varit ett krav för apoteken, har varit svår att leva upp till från apotekens sida.

Anledningen tycks vara att det inte har funnits något krav på distributörerna om hur snabbt de ska leverera läkemedlen. Det har inte heller funnits någon rätt för apoteken att göra återköp hos leverantören vilket i sin tur har lett till att det har varit svårt för apoteken att lagerhålla mediciner, särskilt ovanliga sådana.

Skärper kraven på leverantörerna

Regeringen vill nu ställa skarpare krav på leverantörerna för att på så vis förbättra för apoteken och i förlängningen patienterna. I lagförslaget som kommer att läggas fram i mars föreslås att leverantörerna både blir skylda att leverera läkemedel inom 24 timmar och att köpa tillbaka medicin som inte kommit till användning.

Socialminister Annika Strandhäll (S) säger till SVT att hon hoppas att lagförslaget ska minska frustrationen hos apoteken och att apoteken vågar hålla fler mediciner i lager. Om lagförslaget går igenom träder det i kraft från och med 1 augusti i år.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: