Ange ditt sökord

Nytt hormon ger hopp om läkemedel mot fetma

Nytt hormon ger hopp om läkemedel mot fetma

Du kanske redan visste att träning ökar kroppens ämnesomsättning och att det minskar risken för typ 2-diabetes, men vet du varför? Inte? Det är inte så konstigt, med tanke på att till och med forskarna har haft svårt med att hitta anledningen. Nu kommer dock nya uppgifter från en forskargrupp som har upptäckt ett nytt hormon. Hormonet, som kallas iricin, utsöndras varje gång du utför en fysisk aktivitet.

Annons:

Vita och bruna fettceller

I kroppen finns två typer av fettceller: vita och bruna. De vita fettcellerna använder vi till att lagra energi, medan de bruna fungerar tvärtom. De omvandlar nämligen energi till värme som gör att kroppen kan bränna fett. Det som är så häpnadsväckande med hormonet iricin är att det kan omvandla vita fettceller till bruna. Eftersom vuxna människor främst bär på vitt fett är det en positiv nyhet att det kan finnas ett sätt för de att avge extraenergi.

Hormonet ett fynd

Professor Sven Enerbäck, som är verksam inom medicinsk genetik vid Göteborgs Universitet, ser mycket glädjande på upptäckten av det nya hormonet. Han säger till Sveriges Radio att ”Det är ett stort genombrott i vår förståelse av hur ämnesomsättningen regleras.” Vidare säger han att det intressanta ligger i att det är första gången som vi faktiskt kan koppla ett hormon till en ökad mängd brunfett.

Hoppas kunna bota fetma och övervikt

Forskarnas förhoppningar är att hormonet ska kunna användas till att bota fetma och andra sjukdomar som är relaterade till övervikt, exempelvis typ 2-diabetes. Än så länge har man främst undersökt effekten på möss, men eftersom de har ett likadant hormon som människan är man hoppfull. Sven Enerbäck anser dock att vi inte bör dra några förhastade slutstaser kring hormonets möjligheter när det gäller tillverkning av nya läkemedel, just för att det inte är särskilt utforskat än.

För dig som vill ha lite mer information:

Övervikt – när är det dags att tala med sin läkare?
Ta kontrollen över din vikt – må bättre!
Övervikt och fetma (obesitas)
Stora fettceller kan öka risken för typ 2-diabetes hos kvinnor

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: