Nytt digitalt armband ska rädda liv

Nytt digitalt armband ska rädda liv

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2017-02-28
Författare: Anders Åker

Om patienten är förvirrad eller inte är kontaktbar försvårar det för ambulanspersonalen vid en akutsituation. Därför kommer man nu testa ett nytt armband som ska hjälpa till i sådana situationer och förhoppningsvis även rädda liv.

Armbandet testas nu i skarpt läge bland ambulanssjukvårdare i Göteborg.

Svårt att reda ut sjukdomsorsak

I de fall ambulanspersonalen råkar på personer som är förvirrade eller inte kontaktbara blir det även svårt att bedöma vad sjukdomsorsaken är. Det kan även vara svårt att få reda på vem personen är.

Företaget ICE Charms har därför tagit fram ett digitalt armband som innehåller relevant information som kan vara viktig i en akutsituation.

Patienter väljer själva informationen

Via en hemsida som kopplas till armbandet ska patienter själva kunna dela med sig av information som kan behövas i ett akut läge. Det kan röra sig om sjukdomshistoria eller medicinering. Informationen kopplas ihop med bild och personuppgifter för att på så sätt kunna identifiera patienter. Det går även att lägga in information om patienter inte kan prata svenska vilket underlättar om det uppstår språkförbistringar i en akut situation.

Armbandet innehåller ett chip som ambulanspersonalen kan läsa av på plats och på så vis få all relevant information på en gång.

Snabba på omhändertagandet och rädda liv

Tanken är att armbandet ska kunna snabba på omhändertagandet av patienter då man inte längre ska behöva ringa till akuten och invänta information och identifiering, något som kan ta tid.

Med hjälp av armbandet hoppas man att vårdkvaliteten ska öka och att fler liv ska gå att rädda.

Söker fler testpersoner

Först ut att testa armbandet i skarpt läge blir ambulanssjukvården i Göteborg. Inom regionen söker man nu fler patienter som deltar i projektet. Redan idag ingår ett hundratal personer men man behöver ytterligare ett par hundra och Sahlgrenska universitetsjukhuset söker därför 500 patienter med diabetes, stroke, afasi eller epilepsi som bor i Storgöteborg för att delta gratis i testet.

Projektet kommer att sammanfattas i slutet av året för att sedan se hur man väljer att gå vidare.

 

Veckans fråga

Röker eller snusar du?

Nyhetsbrev

E-postadress