Ange ditt sökord

Nypon sänkte blodtrycket

Nypon sänkte blodtrycket

Nypondryck har visat sig sänka inte bara blodtrycket utan även det ”onda” kolesterolet. 

Annons:

Forskarna har studerat möss och sett att en hög dos koncentrerat nypon i maten sänkte blodsocker, gav mindre fett i levern och en lägre kolesterolnivå.

Studier på människor

Man upplevde resultaten så pass intressanta att man gick vidare till att studera effekten även på människor. 

Studien genomfördes på 28 friska, men kraftigt överviktiga, personer. Försökspersonerna hade ett genomsnittligt BMI på 35 och man ansåg dem därför ligga i riskzonen för några av våra vanliga folksjukdomar som hjärt-kärlsjukdom och dibabetes.

Forskarna tillverkade två drycker. Det var en nypondryck och en så kallad kontrolldryck baserad på äpple. I det här fallet innehöll de båda dryckerna lika stor mängd socker, men nypondrycken hade mindre sockerhalt än det finns i traditionella nypondrycker som finns i livsmedelsbutiker.

Sänkning av blodtryck och kolesterol

Under två sexveckorsperioder fick försökspersonerna dricka nypondrycken för att sen byta till kontrolldrycken. Före och efter mätte man bland annat blodtryck och vikt.

Det man kunde se i resultaten var att till skillnad från studierna på möss uppstod ingen viktminskning. Inte heller fanns det någon skillnad i blodsockret. Vad man däremot såg var att det som forskarna kallar ”onda” kolesterolet sänktes och det gjorde även blodtrycket.

Förhöjda kolesterolvärden är en mycket viktig och vanlig riskfaktor när det kommer till hjärt- och kärlsjukdom. Forskarna anser att resultatet i den aktuella studien är kan vara av vikt inte bara för forskningen kring hjärt-kärlsjukdom, utan även för det förebyggande arbetet med att minska förekomsten av dessa folksjukdomar. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: