Ange ditt sökord

Kursen är kort och intensiv, endast sex månader för att plugga in programmets elva terminer. Foto: Shutterstock

Kursen är kort och intensiv, endast sex månader för att plugga in programmets elva terminer. Foto: Shutterstock

Nyanlända läkare erbjuds snabbutbildning

En snabbkurs för att klara Socialstyrelsens prov och därefter få arbete som läkare i Sverige. Det är vad ett antal läkare med utländsk läkarexamen nu erbjuds. Kursen är tuff, men hoppas kunna ge de bättre förutsättningar att klara provet.

Annons:

Det är Region Skåne och Lunds universitet som står för satsningen med snabbutbildningen.

Kort och intensiv kurs

För att få arbeta som läkare i Sverige krävs det att läkare med utländsk läkarlegitimation först gör ett prov utfärdat av Socialstyrelsen. Detta prov introducerades 2016, men enligt Williams Donoso, projektadministratör på Lunds universitet, var det få som blev godkända då. 

Därför vill man nu, tillsammans med Region Skåne, testa att låta de nyanlända läkarna snabbutbildas. Kursen är kort och intensiv, endast sex månader för att plugga in programmets elva terminer, men det är en insats som förhoppningsvis kommer höja antalet läkare som klarar provet.

Stort intresse för snabbutbildningen 

Tidigare har de utländska läkarna gjort självstudier innan provet, men den nya snabbkursen hoppas kunna förbereda de bättre. 

För att vara behörig till snabbutbildningen krävs dels en utländsk läkarlegitimation och dels att man har klarat av en kurs i svenska på högskolenivå. Dessa behörigheter uppfylls av ett tjugotal läkare som nu ska erbjudas snabbutbildningen för att kunna ta en svensk läkarexamen. Många av de har redan erfarenhet från att arbeta utomlands.

Williams Donoso säger att det har funnits ett stort intresse för snabbkursen och han tror att den kan förbättra möjligheterna att klara provet.  

Annons:

Källor:

SVT Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: