Nya doser influensavaccin till Region Västernorrland

Nya doser influensavaccin till Region Västernorrland

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2019-01-10
Författare: Moa Järefäll

I november förra året rapporterades att efterfrågan på influensavaccin var oväntat stor och därför beslutade bland annat Region Västernorrland att endast riskgrupper fick vaccinera sig. Detta beslut hävs nu i och med att nya doser är på ingång.

Totalt är det 10 000 doser med influensavaccin som ska levereras till de fyra nordligaste länen i norr. Leveransen är att vänta nu i början av januari.

Ovanligt stor åtgång på vaccin

Det blev en oväntat stor efterfrågan på vaccin när influensasäsongen drog igång i november 2018. Ökningen kom som en överraskning för de flesta och hos Läkemedelsverket blev de två upphandlade vaccinen restnoterade. 

Det var inte bara i Sverige, utan även i Europa som det rådde brist på vaccin. På grund av detta beslutade Region Västernorrland att de vaccindoser som fanns skulle reserveras för riskgrupperna, det vill säga de personer som har störst medicinskt behov av att vaccinera sig, exempelvis äldre och sjuka. 

Toppen av influensafall lär ske i februari

I och med att nya doser av vaccin är på väg så meddelar Region Västernorrland att det nu är fritt fram att vaccinera sig även om man inte tillhör en riskgrupp. 

Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland, säger att man har sett en ökning i antalet anmälda influensafall de senaste veckorna, det är dock ingen extrem belastning på sjukhusen ännu. Toppen tros däremot komma någon gång i februari, vilket är enligt tidigare trender. 

Om fler regioner får vaccinleveranser är fortfarande oklart. 

 

Veckans fråga

Röker eller snusar du?

Nyhetsbrev

E-postadress