Ange ditt sökord

Majoriteten av trubbnosiga hundar drabbas av problem med andningen. Foto: Shutterstock

Majoriteten av trubbnosiga hundar drabbas av problem med andningen. Foto: Shutterstock

Ny upplysningskampanj för dig som ska köpa hund

Hårt driven avel och okunskap hos köparna leder till att trubbnosiga hundar, som är allt mer populära, drabbas av allvarliga hälsoproblem.

Annons:

Det rapporterar bland annat tidningen Aftonbladet om. Nu inleder branschorganisationen Svensk Djursjukvård, som samlar djurkliniker och -sjukhus, en upplysningskampanj riktad mot valpköpare för att sprida informationen om hur man köper en valp med sunda egenskaper.

Komprimerade andningsvägar

Hundraser med trubbig nos som mopsar uppskattas många gånger just på grund av sin trubbiga nos, något som kan ge ett både säreget och personligt utseende. Vad alltför många inte vet däremot är att hundar med trubbig nos ofta har andningsproblem i varierande grad. Anledningen till att hundarna har fått dessa negativa egenskaper är att aveln har drivits för hårt.

Det menar i alla fall Svensk Djursjukvård. Maria Lundvall vid Svensk Djursjukvård konstaterar i en kommentar att de trubbnosiga hundarna har avlats mot så platt nos att andningsvägarna komprimerats.

Majoriteten av trubbnosiga hundar har andningsproblem

Maria Lundvall menar att veternärer bedömer att ungefär 90 procent av alla trubbnosiga hundar har andningsproblem i varierande grad. Trots detta är okunskapen kring problemen en trubbig nos kan medföra låg hos de blivande hundköparna. En egenskap som är negativ för hunden har, säger Maria Lundvall till tidningen, blivit en charmstämpel.

Att hunden snarkar eller lägger sig ner under promenaden för att vila är något som en del tycker är charmigt men det är egentligen ett tecken på att hunden lider av syrebrist. Problemet menar Maria Lundvall är att så länge konsumenterna efterfrågar hundar med allt trubbigare nosar så kommer den typen av hundar att födas upp.

Inleder en upplysningskampanj

Det finns både lagstiftning och riktlinjer som ska skydda djuren men det är alltså efterfrågan som driver marknaden. Nu inleder därför Svensk Djursjukvård en upplysningskampanj som man riktar till blivande hundägare och där den som skaffar hund får hjälp att lära sig vad som ska kontrolleras före köpet. Svensk Djursjukvård hoppas att upplysningskampanjen ska leda till att valpfrågare efterfrågar sunda egenskaper istället och att uppfödarna då fokuserar på att avla på dessa egenskaper.

Du som redan har en trubbnosig hund kan låta en veterinär bedöma andningen, det går till exempel att vidga näsborrarna på en hund som har stora andningsproblem via ett kirurgiskt ingrepp.

Fakta: Innan du köper en trubbnosig hund

  • Be att få träffa valpens mamma, pappa eller ett syskon ur en äldre kull.
  • Kontrollera att valpens släktingar andas tyst, utan att snörvla.
  • Kontrollera släktingarnas näsborrar. Är de smala som streck kommer valpen sannolikt att få andningsproblem.
  • Rådgör med en veterinär.

Källa: Maria Lundvall (Aftonbladet/TT)

Annons:

Källor:

Aftonbladet/TT

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: