Ange ditt sökord

Att ta en bild på sig själv, en selfie, är numera ett sätt att kommunicera bland både unga och äldre. Foto: Shutterstock

Att ta en bild på sig själv, en selfie, är numera ett sätt att kommunicera bland både unga och äldre. Foto: Shutterstock

Ny studie: Social aktivitet att ta selfies

Att ta en selfie är numera ett fenomen bland unga såväl som äldre och från att ha associerats med självupptagenhet har det övergått till att bli en social interaktion. Man kan befinna sig på helt skilda platser men ändå skapa en känsla av närhet.

Annons:

Selfien har kommit att få stor betydelse i vårt sätt att kommunicera. Det visar en ny studie vid Göteborgs universitet. 

En selfie förstärker bilden

Vi människor har blivit allt mer vana vid att använda teknik i vår vardag och eftersom vi alltid har med oss våra mobiler är det lätt att knäppa en bild och lägga upp på sociala medier eller skicka till en vän. För att göra bilden mer intressant är det vanligt att vi placerar oss själva framför bakgrunden, vi tar en så kallad selfie. 

Alexandra Weilenmann, professor i interaktionsdesign, är en av författarna bakom studien och hon säger att deras observationsstudier har visar att bilden blir mer kraftfull om man själv är med i den än om den bara visar en plats eller ett föremål.

Har blivit ett globalt kulturfenomen

Selfien som fenomen har också genomgått en resa, från att till en början ha betraktats som narcissistisk till att numera fungera som ett visuellt språk. På bara några år har selfien blivit ett globalt kulturfenomen och forskningen vid Göteborgs universitet visar också på dess betydelse för kommunikationen mellan människor. 

Det fungerar som ett slags småsnack med ett lekfullt utbyte av visuell information. Man delar med sig av sin vardag, tar bilder på varandra ihop och sig själv och diskuterar hur bilden blev, det är en hel social aktivitet som skapar gemenskap, menar Alexandra Weilenmann. 

Socialt accepterat att ta en selfie

I och med att selfien har blivit en sådan stor del i vårt sätt att uttrycka oss är det också mer socialt accepterat att knäppa en bild på sig själv på offentliga platser. Det faller sig ganska naturligt att ta en selfie när man är på museum, går längst med en folktät gata eller är på festival.

Att ta en bild på sig själv är inte längre ett tecken på självupptagenhet utan snarare ett sätt att låta andra ta del av ens vardagliga liv, något som för människor samman.

Fakta Selfie

Selfie är ett fotografiskt självporträtt. Ofta är den tagen med en handhållen digitalkamera eller mobiltelefon. Termen selfie myntades omkring 2005. I augusti 2013 kom termen in i Oxford Dictionaries Online’s quarterly update där den definierades som “a photograph that one has taken of oneself, typically one taken with a smartphone or webcam and uploaded to a social media website”. År 2013 blev “selfie” utsett till årets nyord i svenskan av Språkrådet och det togs med i 14:e upplagan av Svenska Akademiens ordlista utgiven 2015. Möjligheten att ta fotografiska självporträtt har dock funnits sedan början på 1900-talet.

Annons:

Källor:

SVT nyheter 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: