Ny rapport: Psykisk ohälsa toppar lång sjukfrånvaro

Ny rapport: Psykisk ohälsa toppar lång sjukfrånvaro

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2019-11-25
Författare: Anders Åker

Psykiska diagnoser är den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro i samtliga län. Samtidigt sticker några län ut lite extra i statistiken. 

Det visar en ny statistikrapport från AFA Försäkring, som jobbar med att ta fram statistik från sin skadedatabas för att bidra i arbetet med att förebygga arbetsskador och ohälsa.

Svår stress en stor orsak till sjukskrivning

Rapporten visar att man i alla län kan se att psykiska diagnoser är den vanligaste orsaken bakom långvarig sjukfrånvaro.

- Andelen långtidssjukskrivningar som beror på psykiska diagnoser skiljer sig dock åt mellan länen, säger Elin Henriksson, analytiker på AFA Försäkring, som tagit fram en ny rapport med statistik över de vanligaste sjukdomsdiagnoserna per län.

I fyra av fem fall beror de långa sjukfallen med psykisk diagnos på reaktion på svår stress (inklusive utmattningssyndrom) eller på förstämningssyndrom (depression). 

Dalarnas län, Norrbottens län och Örebro län sticker ut

Högst andel långvarig sjukfrånvaro som beror på psykiska diagnoser har Dalarnas län.

- Där ligger siffran på 42 procent, medan Norrbottens län har lägst andel på 32 procent. Örebro län är det län där reaktion på svår stress utgör den största andelen av de psykiska diagnoserna med 58 procent, säger Elin Henriksson.

Typfall: undersköterska inom kommun och landsting i Västra Götalands län

– Den typiska personen som har långvarig sjukfrånvaro på grund av en psykisk diagnos är en kvinna i 50-årsåldern som arbetar som undersköterska inom kommun och region och bor i Västra Götalands län. Hon är sjukskriven på grund av reaktion på svår stress, säger Elin Henriksson.

Anna Weigelt, chef för Analysavdelningen på AFA Försäkring säger att man hoppas på att genom att sprida rapporter som utgår från den statistik man har kunna bidra i arbetet med att förebygga arbetsskador och ohälsa.

 

Veckans fråga

I söndags ställde vi om klockan - tycker du att Sverige bör avskaffa vinter- och sommartid?

Nyhetsbrev

E-postadress