Ange ditt sökord

Ny metod provas för dig med allvarlig hjärtsvikt

Ny metod provas för dig med allvarlig hjärtsvikt

Karolinska Universitetssjukhuset genomförde nyligen världens första operation i en internationell studie där en ny metod provas mot hjärtsvikt.

Annons:

Metoden innebär att svår hjärtsvikt behandlas med en inopererad elektronisk stimulator med elektrodkablar som är införda i ryggraden.

Tidigare erfarenheter ligger till grund

Erfarenheterna från behandling av svår kärlkramp och kroniska smärtstillstånd med hjälp av elektrisk ryggmärksstimulering ligger dels till grund för den nya metoden. Att använda sig av elektrisk ryggmärgsstimulering har varit känt sedan 1980-talet och i kombination med framgångsrika djurförsök hoppas man kunna behandla hjärtsvikt med den nya metoden.

Metoden kallas “Spinal Cord Stimulation” (SCS) och innebär i praktiken att en dosa, liknande pacemaker, har ett batteri som opereras in under huden på buken och en elektrod som förs in i ryggraden. Dosan skickar sedan svaga, ofarliga elektriska signaler till ryggmärgen och påverkar nervsystemets egna signaler och som på det viset ska motverka hjärtsvikt. Utrustningen programmeras med en minidator och styrs med fjärrkontroll och totalt kommer 70 patienter på 15 kliniker i hela världen får erbjudande om den nya metoden.

Metoden endast för patienter med allvarlig hjärtsvikt

Den patientkategori som är aktuell i studien är de som klassificeras i allvarligaste kategorierna av hjärtsvikt. Det är cirka 25-30 procent som tillhör dessa två högriskgrupper av de totalt omkring 200 000 i Sverige som lider av hjärtsvikt. Karolinska Institutet vill i sin information ut mot patienterna poängtera att metoden är i ett inledande skede, man följer resultaten noga under en längre tid för att se om metoden kan bedömas som framgångsrik mot just hjärtsvikt.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: