Ange ditt sökord

De nya antibiotikaresistanstesten betyder att man som patient kan få med sig rätt sorts antibiotika hem från vårdcentralen redan vid första besöket. Foto: Shutterstock

De nya antibiotikaresistanstesten betyder att man som patient kan få med sig rätt sorts antibiotika hem från vårdcentralen redan vid första besöket. Foto: Shutterstock

Ny metod för att bestämma antibiotikaresistens

En ny metod kan på bara 10-30 minuter visa om en infektion har orsakats av bakterier som är resistenta eller känsliga mot antibiotika. Metoden hoppas kunna bidra till minskad antibiotikaanvändning och är utvecklad av forskare vid Uppsala universitet. 

Annons:

Testet är i första hand tänkt för urinvägsinfektion, något som globalt drabbar cirka 100 miljoner kvinnor årligen och som står för 25 procent av antibiotikaanvändningen i Sverige.

Saknas snabba metoder – tills nu 

Antibiotikaresistens är ett växande medicinskt problem och ett hot mot vår hälsa. En viktig bidragande orsak till resistensutvecklingen är att man använder fel antibiotika vid behandling. Detta beror delvis på att det saknas tillförlitliga metoder som på ett snabbt sätt kan bestämma om bakterier är resistenta eller känsliga mot antibiotika. Det gör att man i många fall inte får rätt behandling från början.

Det finns visserligen test idag som visar antibiotikaresistens, men de testen tar en till två dagar innan de visar resultatet. 

Rätt antibiotika från början med nya metoden

Snart kan det dock bli ändring på det då forskare från Uppsala universitet har utvecklat en ny metod som kan få fram samma resultat men mycket snabbare än de existerande testen. De nya antibiotikaresistanstesten är avsedda för urinvägsinfektion och ger svar på 10-30 minuter. Det betyder att man som patient kan få med sig rätt sorts antibiotika hem från vårdcentralen redan vid första besöket, samt att man inte använder antibiotika i onödan. 

Doktorand Özden Baltekin säger att det snabba testet bygger på ett nytt mikroflödesplastchip där bakterierna fångas och växer samt metoder för att analysera bakterietillväxt på encellsnivå.

Automatiserat test inom några år

Det är en mycket känslig metod, men redan inom ett par år kan det finnas ett automatiserat test för urinvägsinfektioner tillgängligt. Förhoppningen är sedan att metoden ska kunna nyttjas på sjukhus och vårdcentraler för att snabbt ge korrekt behandling.

Dan Andersson, en av forskarna, tror dessutom att metoden kan komma att användas vid andra typer av infektioner, exempelvis blodinfektioner där ett snabbt och korrekt val av antibiotika kan vara skillnaden mellan liv och död för patienten.

Annons:

Källor:

Uppsala universitet 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: