Ange ditt sökord

Asta Sander, överläkare inom verksamhetsområde anestesi och intensivvård på Centralsjukhuset Kristianstad, visar fryssonden som används vid behandling av nervsmärta. Foto: Region Skåne

Asta Sander, överläkare inom verksamhetsområde anestesi och intensivvård på Centralsjukhuset Kristianstad, visar fryssonden som används vid behandling av nervsmärta. Foto: Region Skåne

Ny frysbehandling mot nervsmärta

En ny frysbehandling av nerver ger nytt hopp om att vissa patienter kan slippa sin nervsmärta. Behandlingen går ut på att nerven fryses med hjälp av extrem kyla. På Centralsjukhuset Kristianstad, CSK, har behandlingen använts i ett och ett halvt år med gott resultat.

Annons:

Den nya frysbehandlingen har använts på Centralsjukhuset Kristianstad, CSK, i ett och ett halvt år. Metoden används vid nervskada, och efter behandlingen upphör smärtan tack vare att nerven blir fryst och dör.  När nerven växer ut igen, och om smärtan kommer tillbaka, går det att upprepa behandlingen så många gånger det behövs.

Ett trettiotal patienter har hittills behandlats med den nya metoden. De flesta har blivit hjälpta och sluppit smärta tack vare behandlingen. Förhoppningen är att ännu fler patienter kan få hjälp av den nya frysbehandlingen.

Patienter med nervsmärta kan bli helt smärtfria

Nervskadan som orsakar smärtan kan ha uppstått i samband med bältros, en operation eller en inklämning i muskler eller bindvävnad.

– Många vet inte om att vi kan behandla patienter med smärta i ett begränsat kroppsområde om det finns en eller flera skadade nerver. Vissa patienter med nervsmärta kan bli helt smärtfria. Smärta har stor inverkan på människors liv – de kanske slutar träna, jobba eller missar skolan. Det sociala livet begränsas, säger Asta Sander, överläkare inom verksamhetsområde anestesi och intensivvård på CSK i ett pressmeddelande från Region Skåne.

Så här fungerar frysning av nerver vid smärta

Den frysbehandling som smärtmottagningen på CSK nyligen börjat använda kallas för kryoneurolys. Det innebär avsiktlig förstöring av sensoriska nerver, alltså nerver som signalerar känsel och smärta, med hjälp av extrem kyla. Tidigare har man i vissa fall behandlat den här typen av nervsmärta med kapsaicin-plåster, även kallat chiliplåster.

Under kryoneurolysen fryses nerven med hjälp av en fryssond som förs in genom huden under ultraljudskontroll. Fryssondens spets placeras intill nerven och frysningen startas. Med hjälp av koldioxid sjunker temperaturen inuti fryssondens spets till minus 78 grader. Koldioxid flödar inuti fryssonden i ett slutet system, inga gaser släpps ut i kroppen.

Nerven som har behandlats med kyla dör, men nervskidan som nerven varit omgiven av blir kvar. Alla nerver vill alltid växa tillbaka, och eftersom nervskidan sparas kan nerven återväxa i samma “kanal”, till skillnad från när man använt extrem värme för att förstöra en nerv eller om man klippt av den.

Behandling med nerfrysning efter remiss

Smärtmottagningen på CSK är en av få kliniker i Sverige, och den enda i Region Skåne, som erbjuder nervfrysning för behandling av nervsmärta. De tar emot patienter från hela södra sjukvårdsregionen – Blekinge, Skåne, Kronoberg och Halland – på remiss. I vissa fall tar mottagningen även patienter från andra delar av Sverige.

– Innan vi träffar patienten ska man ha uteslutit andra sjukdomar som kan ge liknande symtom. Läkare kan skicka remiss till oss om en patient lider av så kallad perifer neuropatisk smärta, alltså smärta i ett begränsat kroppsområde som beror på att en eller flera nerver är skadade, säger Asta Sander.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: