Ange ditt sökord

Ny cancerbehandling testas i Sverige

Ny cancerbehandling testas i Sverige

Metoden, som använder patientens egna immunceller, ska för första gången prövas i Sverige. Cancerbehandlingen har utvecklats i USA och Israel och har visat upp fin potential för att användas i fortsatta forskningsstudier.

Annons:

De lovande resultaten berör främst hudcancern malignt melanom, då den har fått metastaser att gå tillbaka helt i vissa fall. Malignt melanom hör till de mer elakartade cancerformerna och berövar årligen omkring 500 patienter på deras liv i Sverige. Risken för malignt melanom ökar om man solar väldigt mycket och ofta bränner sig. Sjukdomen sprider sig lätt i kroppen, vilket gör att den länge har varit svår att bota. 

Nya läkemedel och immunterapi

De senast framtagna läkemedlen har dock gjort att situationen har förändrats. Därutöver har det också börjat utvecklas flera olika typer av något som kallas immunterapi och det är det som den nya cancerbehandlingen baseras på. 

Den aktuella metoden handlar om de vita blodkroppar som kallas TIL. Blodkropparna tillhör immunförsvaret och har som uppgift att attackera tumörer, men det är inte alltid som de lyckas med det. 

Därför tas TIL-cellerna ut ur kroppen vid behandlingen. Därefter ser man till att de förökas och aktiveras innan de sätts tillbaka i patienten igen, förklarar Jacob Schachter, chef för hudcancerforskningen vid israeliska Sheba Medical Center. Teknologin gör att TIL-cellerna kan angripa tumörerna effektivt.

Israelisk studie visade potential

Resultatet av de 70 patienter som behandlades med metoden i Israel visade framgång på drygt hälften av deltagarna. Behandlingen fungerade helt eller delvis och som det ser ut i nuläget verkar en del patienter bli botade. 

Däremot är det för tidigt att med säkerhet kunna säga att sjukdomen försvinner för gott. Det beror på att behandlingsmetoden är ny och vid cancer krävs det en lång övervakningsperiod. Men det man kan säga hittills är att några av de israeliska cancerpatienter som behandlades för tre år sedan fortfarande är stabila. 

Inte helt riskfritt

På grund av att immunförsvaret helt måste slås ut av cellgifter innan TIL-cellerna åter placeras i patienten, ger det en risk för infektioner som kan vara livshotande. Risken är påtaglig och kan jämföras med en benmärgstransplantation. 

Än så länge har TIL-cellsbehandling främst använts mot hudcancer, men forskarna tvivlar inte på att den även kan vara behjälplig mot andra cancersjukdomar. Den ska till exempel testas mot njurcancer och äggstockscancer i Israel inom en snar framtid. 

Professor Rolf Kiessling, verksam vid Karolinska Institutet och överläkare på Radiumhemmet, säger att bara ett fåtal patienter i Sverige har testat TIL-cellterapi. Antalet kommer dock att utökas på sikt.

En ny tolkning av behandlingen ska snart prövas på Cancercenter Karolinska. TIL-terapi ska då användas för att behandla patienter med spridd melanomsjukdom. 

Fakta om TIL-cellsbehandling

TIL står för Tumour Infiltrating Lymphocytes.

TIL-cellerna tar sig in i tumörer, men cancer gör att den blockeras där.

Vid behandlingen tas TIL-cellerna ut från en metastas som opereras ut från patienten.

Efter att cellerna förberetts sätts de tillbaka in i patienten.

Källa: Sveriges Radio Ekot (www.sverigesradio.se

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: