Ange ditt sökord

Genom att göra det gratis att få vård på vårdcentralen hoppas man kunna styra patienterna till rätt vårdnivå.  Foto: Shutterstock

Genom att göra det gratis att få vård på vårdcentralen hoppas man kunna styra patienterna till rätt vårdnivå. Foto: Shutterstock

Nu blir det gratis att besöka vårdcentralerna i Sörmland

Vid årsskiftet blir det avgiftsfritt att besöka vårdcentralerna i Sörmlands län då patientavgifterna tas bort. Det gäller oavsett om besöket sker på en landstingsdriven vårdcentral eller en privatägd.

Annons:

Enligt Sveriges Radio, som har pratat med flera av vårdcentralerna, är de flesta positiva till förändringen.

Ett undantag gällande de slopade patientavgifterna är besök under jourtid. 

Ska styra patienterna till rätt vårdnivå

För Cederic Arrive, verksamhetschef på vårdcentralen i Oxelösund, känns det socialt rättvist att implementera den här förändringen. Det är också ett sätt att orientera patientflödet från sjukhusen till primärvården. 

Det är också den förhoppningen som politikerna hyser, genom att göra det gratis att få vård på vårdcentralen hoppas de kunna styra patienterna till rätt vårdnivå. Enligt politikerna är det onödigt många patienter som idag vänder sig direkt till akuten, vilket orsakar långa väntetider där.

Ingen oro för ökat tryck på vårdcentralerna

Men om det blir så att fler patienter kommer skippa besöket på akuten och istället gå till vårdcentral för icke akuta ärenden återstår att se. Däremot är det ingen som direkt oroar sig för att det skulle bli en anstormning till primärvården efter att förändringen träder i kraft. 

Linda Björling är verksamhetschef på Vingåkers vårdcentral och hon tror att det till en början kan bli ett ökat tryck, men att patienterna inte kommer springa dit i onödan. 

Annons:

Källor:

Sveriges Radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: