Ange ditt sökord

För arbetskraftsinvandrare finns det en lång rad olika situationer och faktorer som är relevanta i det nya landet, att träffa vänner är en utav dem. Foto: Shutterstock

För arbetskraftsinvandrare finns det en lång rad olika situationer och faktorer som är relevanta i det nya landet, att träffa vänner är en utav dem. Foto: Shutterstock

Nordiska länder svårast att få nya vänner i

Danskarna må toppa FNs rapporter över att vara världens lyckligaste folk, men hamnar i botten när det gäller att knyta nya vänskapsband. Och vi svenskar, ja, vi är tyvärr inte så mycket bättre.

Annons:

Det visar studien Internations Expat Insider 2016, utförd av en av världens största organisationer för arbetskraftsinvandrare.

Träffa nya vänner viktigt för expats

När man tar sitt pick och pack och flyttar till ett annat land på uppdrag av ett företag är man en så kallad arbetskraftsinvandrare, även kallad expat.
För expats finns det en lång rad olika situationer och faktorer som är relevanta i det nya landet, att träffa vänner är en utav dem och det är bland annat det som ovannämnda studie har sammanställt.

Svårt skaffa nya vänner i Norden

I studien ingick cirka 14 300 arbetskraftsinvandrare med 174 olika nationaliteter. Av resultatet framgick att 68 procent av de tillfrågade i Danmark anser att det är mycket svårt att få danska vänner. Det gör att vårt grannland intar bottenplatsen, plats 67, över de länder som är svårast att skaffa vänner i.
Men vi övriga nordbor är tyvärr inte så mycket bättre. Norge hamnar nämligen på plats 66 och Sverige på plats 64. Finland är det nordiska land som är mest vänskapligt, men stoltserar trots det inte med mer än en 59:e plats.

Mexiko i topp

Men vilket land ska man då flytta till för att lättast kunna knyta nya vänskapsband? Svaret är Mexiko. För tredje året i rad, lika många år som studien har gjorts, hamnar Mexiko i topp. Enligt de utfrågade är mexikanarna väldigt duktiga på att få nya besökare att känna sig välkomna – med andra ord, något som vi i Norden borde ta efter.
Vill man inte flytta så långt bort som till Mexiko så finns det länder i Europa som också är bra på att välkomna besökare. Se listan nedan på länder som är i toppen respektive botten vad gäller enkelheten att skaffa nya vänner:

Topp 5 – bäst länder för nya vänner

  1. Mexiko
  2. Malta
  3. Costa Rica
  4. Rumänien
  5. Ukraina

Botten 4 – sämst länder för nya vänner

  1. Danmark
  2. Norge
  3. Kuwait
  4. Sverige
Annons:

Källor:

SVT nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: