Ange ditt sökord

Tack vare uthållig forskning kring mRNA-tekniken kunde man snabbt utveckla vacciner vid pandemin. Foto: Getty Images

Tack vare uthållig forskning kring mRNA-tekniken kunde man snabbt utveckla vacciner vid pandemin. Foto: Getty Images

Nobelpriset i medicin 2023: mRNA-tekniken som banade vägen för pandemibekämpning

När Nobelpriset i fysiologi eller medicin för år 2023 tillkännagavs, var det som att ge en röst åt en värld som längtat efter hopp och framsteg. Årets pristagare, Katalin Karikó och Drew Weissman, hade inte bara gjort enastående forskning utan också möjliggjort snabb utveckling av effektiva vacciner under en av moderna tidens största hälsokriser - covid-19-pandemin. Pristagarnas arbete med mRNA-tekniken har kastat ljus över nya vägar för att bekämpa inte bara pandemier utan även andra svåra sjukdomar, inklusive cancer.

Annons:

Möjligheten att snabbt utveckla vacciner med hjälp av mRNA-tekniken öppnade dörren till en helt ny era inom medicinsk forskning och pandemibekämpning. Vaccinet smugglar in ritningar för virusprotein i våra celler i form av mRNA-molekyler. Detta gör att cellerna tillfälligt kan producera virusprotein i våra celler i form av mRNA-molekyler. Med andra ord kan vaccinet färdigställas inuti våra egna celler. Denna innovativa metod gjorde att våra kroppar kunde lära sig att bekämpa viruset och därmed erbjuda ett effektivt skydd. När pandemin utbröt i början av 2020, var det Katalin Karikó och Drew Weissmans banbrytande upptäckter som spelade en avgörande roll för att utveckla vaccin i rekordfart. Dessa vaccin godkändes redan i december 2020 och visade sig ha en imponerande skyddseffekt på 95 procent.

Uthållighet i forskning om mRNA

Att upptäcka mRNA-teknikens potential var dock inte enkelt. Både Karikó och Weissman hade börjat forska om mRNA redan på 1990-talet, en tidpunkt då detta område var relativt okänt och hade svårt att attrahera finansiering. Men deras målmedvetenhet och passion för att använda RNA-molekylen som en behandlingsmetod gav dem uthållighet och framgång.

mRNA ger många nya möjligheter

Möjligheterna med mRNA stannar dock inte vid vacciner. Dessa fynd har även öppnat upp nya möjligheter för att behandla andra svåra sjukdomar, inklusive cancer. Genom att manipulera mRNA kan forskare potentiellt rikta in sig på specifika sjukdomsorsaker och utveckla terapier som är mer precisa och mindre invasiva än traditionella metoder.

Nobelpriset 2023 i medicin erkänner inte bara de enorma prestationerna av Karikó och Weissman utan också potentialen i deras arbete för att forma framtiden för medicinsk behandling. Deras banbrytande fynd har förändrat vår förståelse för hur mRNA interagerar med vårt immunsystem och kommer fortsätta att vara en kraftfull resurs i kampen mot sjukdomar och pandemier i dagens och morgondagens värld. Detta pris markerar början på en ny era för medicinsk forskning och behandling, där mRNA-tekniken öppnar dörren till en framtid med mer effektiva och anpassade medicinska lösningar.

Läs om mRNA-vaccin.

Annons:

Källor:

SVT

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: