Ange ditt sökord

Det är viktigt att barn med NPF känner sig inkluderade och får det stöd de behöver. Foto: Getty Images

Det är viktigt att barn med NPF känner sig inkluderade och får det stöd de behöver. Foto: Getty Images

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) & ett inkluderande samhälle

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) omfattar diagnoser som ADHD, autism, Tourettes syndrom och språkstörningar. Dessa tillstånd är ofta livslånga och individer kan behöva hitta strategier och hjälpmedel för att hantera sina utmaningar. Många personer har flera av dessa funktionsnedsättningar samtidigt, och forskning har visat att det finns förändringar i hjärnan hos människor med NPF. Diagnostisering sker genom att se till individens specifika utmaningar och behov.

Annons:

Ärftlighet & orsaker

NPF har en stark genetisk komponent, där 70–80 % av fallen är ärftliga. Resterande 20 % kan uppstå under graviditet och förlossning, medan en liten del beror på förvärvade skador, såsom våld mot hjärnan. Det är viktigt att poängtera att NPF inte har något med intelligens att göra. Många med NPF har dessutom samsjuklighet med andra tillstånd, som psykisk ohälsa, dyslexi, trotssyndrom, ångest, depression, ätstörningar och självskadebeteenden.

Samsjuklighet & utmaningar

Livet med NPF kan innebära många utmaningar. Många med NPF, särskilt kvinnor, lever ett kortare liv på grund av en ökad risk för psykisk ohälsa och utmattning. Barn med NPF pressas ofta mer än vuxna, vilket kan leda till allvarlig utmattning. Dessutom påverkas kognitionen av sjukdom, demens och utmattning.

Vanliga kognitiva utmaningar vid NPF inkluderar:

  • Inhibitation: Svårigheter att bromsa eller stanna upp och tänka på konsekvenser (vanligt vid ADHD/ADD).
  • Impulskontroll: Svårigheter att styra reaktioner.
  • Självreflektion: Svårigheter att känna efter och observera sig själv i relation till andra.
  • Känsloreglering: Svårigheter att reglera och nyansera känslor.
  • Mentalisering: Förmågan att förstå hur andra tänker och känner.
  • Theory of mind: Att förstå sitt eget tänkande och förmedla det till andra.

Dopaminsystemets roll

Dopamin är en viktig signalsubstans som påverkar motivation och belöningssystemet. Vid ADHD/ADD kan dopaminnivåerna vara instabila, ofta för låga, vilket påverkar individens förmåga att fokusera och motiveras av vanliga uppgifter. Låter man personer med NPF fokusera på sina specialintressen fungerar de ofta bättre, då dopaminnivåerna höjs vid roliga aktiviteter.

Exekutiva funktioner

Personer med NPF har ofta svårigheter med exekutiva funktioner som tidsuppfattning, planering, minne och förmågan att föreställa sig framtiden. Deras funktionsförmåga kan vara ojämn, med hög prestanda i vissa områden och låga nivåer i andra.

Skolan & arbetslivet

Det är viktigt att skolan och arbetslivet anpassas för personer med NPF. Här spelar stöd och förståelse från omgivningen en avgörande roll. Många föräldrar till barn med NPF diagnoser upplever stor stress och många blir sjukskrivna. För att skapa ett inkluderande samhälle måste vi förstå och anpassa oss efter de unika behov som personer med NPF har.

Så skapar vi ett inkluderande samhälle

För att skapa ett inkluderande samhälle där alla ges möjlighet att må bra, oavsett NPF-diagnos, behövs flera insatser:

  1. Personliga relationer: Fler trygga vuxna behövs i barnens liv.
  2. Kontinuitet: Samma personal och stabila relationer är viktiga.
  3. Snälltolka: Var nyfiken och var en detektiv i stället för att ifrågasätta och döma i förväg. Förstå och tolka beteenden utifrån de förutsättningar personer med NPF har.
  4. Lågaffektivt bemötande: Dämpa känslouttryck genom att bete dig lugnt och respektfullt, och undvik stressiga situationer.

Bemötande & stöd för personer med ADHD & autism

Att visa förståelse och vara flexibel i sitt bemötande kan bryta negativa mönster och skapa en positiv spiral. Det är viktigt att samhället arbetar för att minska stress och krav på personer med NPF, och i stället erbjuder stöd och anpassningar.

Nationella riktlinjer 2024, ADHD och autism: Socialstyrelsens nationella riktlinjer betonar vikten av tidig diagnostik och anpassad behandling. De föreslår att hälso- och sjukvården ska erbjuda individanpassade insatser som psykologisk behandling, medicinering och stöd i skolan. Riktlinjerna betonar också att anhöriga ska få stöd och utbildning för att bättre förstå och hantera diagnoserna.

Omgivningens bemötande: För att skapa en trygg och stöttande miljö för personer med funktionsnedsättningar, inklusive ADHD och autism, rekommenderar Vårdhandboken att vårdpersonal visar empati, respekt och förståelse. Det är viktigt att anpassa kommunikationen, vara tydlig och strukturera information på ett sätt som är lätt att förstå. Personal bör undvika stressiga situationer och skapa en förutsebar miljö som främjar trygghet och välmående.

Centrala punkter för bemötande & stöd:

  1. Delaktighet och självbestämmande: Enligt patientlagen ska hälso- och sjukvården utformas i samråd med patienten för att stärka individens ansvar och delaktighet i sin vård​.
  2. Anpassning av omgivningen: För personer med NPF är tydlighet och struktur grundläggande. Exempelvis bör information struktureras stegvis och störande brus minimeras​ för att underlätta förståelse och koncentration.
  3. Kunskap och förståelse: Bemötande av personer med NPF kräver kunskap om funktionsnedsättningen och förståelse för individuell variation. Det är viktigt att skapa trygghet och förutsebarhet för att stödja individen bäst​.
  4. Empati och respekt: För personer med autism är det viktigt att personalen förstår deras unika sätt att tänka och tolka sinnesintryck, samt visar empati och respekt i kommunikationen​​.
  5. Stöd till anhöriga: Ge anhöriga utbildning och stöd för att de ska kunna hjälpa och förstå sina närstående bättre.

Avslutande tankar kring NPF

Ett inkluderande samhälle där alla, oavsett NPF-diagnos, kan må bra och uppnå sin fulla potential kräver medvetenhet, anpassning och stöd från hela samhället. Genom att förstå och respektera de unika utmaningar och styrkor som personer med NPF har, kan vi skapa en mer inkluderande och rättvis värld.

Läs om Autism.

Läs om ADHD hos flickor/kvinnor.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: